Meni najdraži blagdanski sitni kolačići... prhki, a tope se u ustima... i podsjećaju na mamu koja ih je uvijek pravila...
Oraščići/Orasnice
Tijesto:
- 30 dag brašna
- 10 dag šećera
- 12 dag mljevenih oraha
- 2 žlice kakaa
- 25 dag putra (sobna temperatura)
Aroma vanilije – prema želji
Malo ruma – prema želji
Krema:
- 1 jaje
- 10 dag mljevenih oraha
- 5 dag ribane čokolade za kuhanje
- 10 dag štaub šećera
- 10 dag putra
Štaub šećer – za posipanje
Pomiješajte brašno, šećer, mljevene orahe i kakao pa dodajte putar narezan na komadiće i ručno umijesite tijesto. Stavite ga u prozirnu vrećicu i u hladnjak.
Za to vrijeme priredite kalupiće: pomoću kista premažite ih putrom pa posipajte brašnom, a višak brašna otresite.
Zagrijte pećnicu na 185 C.
Izvadite smjesu iz hladnjaka i u svaki kalupić stavite komadić smjese, nemojte kalup napuniti do kraja jer se smjesa napuhne u pečenju. Malo pritisnite prstom sredinu smjese, udubite. Položite kalupiće na lim za pečenje i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 13-14 minuta. Kontrolirajte pečenje, a oraščići su gotovi kada lagano potamne.
Dok se keksići hlade (oko 10 minuta), skuhajte kremu: izmiksajte jaje sa štaub šećerom pa ih na slaboj vatri na pari kuhajte uz stalno miješanje, za nekoliko minuta dodajte čokoladu, putar i orahe te miješajte dok ne dobijete kremu.
Keksiće izvadite iz kalupa, neka se ohlade par minuta pa ih samo istresite iz kalupa (malo lupite po kalupiću, odmah će ispasti).
Ohlađene polovice keksića premažite ohlađenom kremom i spojite. Prema želji pospite ih štaub šećerom i spremite u limenu ili staklenu kutiju.