Sauteed Foie Gras (sotirana guščja jetra) je francuski specijalitet koje možete servirati i kao predjelo i kao laganu večeru. Ako me pitate gdje kupiti guščju jetru, skuplju, francusku guščju jetru kuujem u MM selekciji (on line), zna biti i u Metrou, a jeftiniju (naše guske) u peradarstvu Blagus (plac Dolac (na glavnom ulazu u zatvoreni prostor lijevo), plac Kvaternikov trg (pokraj pokretnih stepenica desno, pokraj PanPeka). Isto tako, za dostupniju varijantu jetra, možete upotrijebiti i kokošja jetra ako su svježa i svjetlija.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
- 1/2 kg gusje jetre
- 1 nešpricana naranča (narezana na šnite)
- 1 žlica šećera
- 2 žlice ulja
- 15 g putra
- 2 žlice brašna
- krupna morska sol- za ukrašavanje
- malo krupne soli
- malo krupnog papra
Izrežite jetra na šnite debljine oko 2 cm. Svaki komad posolite i poparite. Posipajte brašnom obje strane. Položite komade jetre na tanjur. (Nemojte držati jetru predugo izvan hladnjaka. Bit će previše mekana i teško će se pripremati!)
Zagrijte tavu na visokoj temperaturi. Dodajte malo ulja i putra te pustite da se prožme. Kada provri, dodajte narezane naranče. Preko njih pospite šećer. Okrećite ih, protresite i kuhajte dok naranče ne postanu lijepo karamelizirane (par minuta). Izvadite ih iz tave i stavite na tanjur.
Na umjerenoj temperaturi, na istoj tavi, dodajte kap ulja, a zatim komade jetre. Pecite jednu i drugu stranu oko 1,5 -2 minute. Budite vrlo oprezni da se ne prepeče. Pecite jetru, tako da je u sredini srednje pečena. Izvadite je iz tave na tanjur. Sevirajte tako da na karamelizirane naranče stavite topla jetra. Posolite krupnom morskom soli. Poslužite toplo.