Uz razne deserte koje spravlja većina žena, ali i poneki muškarac, ne smijemo zaboraviti ni na kraljicu večeri: svečanu božićnu tortu. U nastavku vam donosim recepte za nekoliko meni najdražih koje često pripremam za Božić i Novu godinu.
1. TORTA REFORMA
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 5 - 6 sati
Temperatura pećnice: 200C
Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte - prema želji
Krema:
- 15 žumanjaka
- 10 žlica štaub šećera
- 20 dag čokolade
- 35 dag putra
Biskvit:
- 15 bjelanjaka
- 40 dag oraha
- prstohvat cimeta
- 25 dag šećera
- 1,5 žlice glatkog brašna
Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite jeli pečen – da li se tijesto lijepi za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
Također možete napraviti i okruglu tortu - smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.
2. TORTA OD ČOKOLADE - SOUFFLE TORTA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: može se jesti odmah vruća ili je ohladite barem 2 - 3 sata u hladnjaku
Temperatura pećnice: 175C
- 30 dag čokolade za kuhanje
- 5 dag kakaa
- 10 jaja
- 30 dag šećera
- prstohvat cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 dag putra
- štaub šećer ili čokoladna glazura (za posipanje)
- tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije (može, a i ne mora)
- jagode ili maline - za ukras (može, a i ne mora)
- menta - za ukras (može i ne mora)
Na pari (lonac u lonac s vodom) na laganoj vatri rastopite putar, a na njemu i čokoladu, dodajte kakao i cimet cijelo vrijeme miješajući. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom tako da dobijete gustu smjesu. Malo ohlađenu rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka (žlicu po žlicu). Dobivenu smjesu sipajte u premazan putrom i pobrašnjeni kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko ½ sata. Kad se torta ohladi (nekoliko sati), pospite je štaub šećerom ili prelijte čokoladnom glazurom. Servirajte je prema želji uz jagode ili maline, tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije. Ukrasite mentom.
Ako želite biti kreativni i volite se igrati sa okusima dodajte 1 čep ruma u žumanjke (ili amareta ili nekog drugog likera).
Također, ovu Souffle tortu možete poslužiti i toplu, grabiti je žlicom i servirati vruću na tanjure uz sladoled od vanilije. Jednom kad je napravite, radit ćete je jako često!
3. TORTA OD MAKA
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za tortu
Biskvit:
- 6 jaja
- 18 dag šećera
- 18 dag putra
- 28 dag mljevenog maka
- 2 rebra naribane čokolade
- 0,3 dl ruma
Glazura:
- 10 dag čokolade
- 1 žličica štaub šećera
- 3 žlice ulja
Pekmez od marelice - za premaz
Zagrijte pećnicu na 180C. Napravite biskvit: Žumanjke električnim mikserom pjenasto umutite sa šećerom i putrom pa dodajte mak, rum i naribanu čokoladu. U drugoj zdjeli električnim mikserom bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa polagano žlicom dodajte smjesi žumanjaka. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite tortu prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.
U međuvremenu napravite glazuru: na pari otopite čokoladu, dodajte štaub šećer i ulje.
Ohlađenu tortu prvo premažite pekmezom od marelica pa prelijte čokoladnom glazurom.
4. MONTE TORTA
Vrijeme pripreme: oko 90 minuta
Vrijeme pečenja: 10-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za tortu promijera 26 cm
1. red - lješnjaci:
- 15 dag lješnjaka (prepečeni, oguljeni, krupno nasjeckani)
2. red - biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
Krema (žuta i čokoladna):
- 6 žumanjaka
- 10 dag šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 2 žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 25 dag putra
- 10 dag štaub šećera
Za čokoladnu kremu:
- 10 dag čokolade za kuhanje
Red Nutelle:
- 20-ak dag Nutelle
Red Bettit beure keksiju:
- oko 15 dag pettit beure keksiju
Red šlaga:
- 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C.
1. Lješnjaci:
Lješnjake kratko popecite na tavi, ohladite i skinite im koricu lagano trljajući rukama, stavite u vrećicu i batom usitnite. U kalup stavite masni papir, a stranice namažite putrom i pobrašnite pa u kalup istresite i rasporedite lješnjake kao prvi sloj torte te napravite biskvit:
2. Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno te smjesu sipajte u kalup na lješnjake i pecite 10-ak minuta u zagrijanoj pećnici dok smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga tako da biskvit bude dolje, zadnji red, a lješnjaci gore - drugi red i vratite u kalup za tortu i vratite obruč od kalupa da vam bude lakše slagati redove torte.
3. Nutella:
Malo ugrijte Nutellu i oprezno premažite njome sloj lješnjaka.
4. Pettit bere keksi
Na Nutellu složite pettit bere kekse natrgane na nepravilne komadiće da pokrijete cijelu površinu torte.
5. Krema:
Na laganoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dokle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte 2 pudinga od vanilije, 2 žlice brašna i dva decilitra mlijeka. Kad mlijeko provrije, ukuhajte smjesu i miješajte par minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom/ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u skroz ohlađenu kremu.
Na pettit bere kekse u kalupu rasporedite pola smjese kreme.
6. Čokoladna krema
Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na ploći u foliji, malo prohladite pa umiješajte u drugu polovicu kreme i rasporedite na žutu kremu u kalup.
Tortu stavite, najbolje preko noći u hladnjak da se stisne.
7. Šlag
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag, skinite obruč oko torte i premažite tortu šlagom. Vrh obavezno, a ako želite možete premazati i stranice šlagom da se ne vide slojevi torte. Meni je to fora da se vide pa stavim šlag samo na vrh.
8. Ukras
Ukrasite tortu naribanim lješnjacima i komadićima prepečenih lješnjaka.
Redosljed slaganja torte:
1. biskvit od bjelanjaka
2. lješnjaci
3. Nutella
4. keksi
5. žuta krema
6. čokoladna krema
7. šlag
8. ukras - npr. prepečeni lješnjaci
6. SPLITSKA TORTA
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 10 bjelanjaka
- 18 dag nasjeckanih oraha ili prženih badema
- 18 dag nasjeckanih smokava
- 18 dag nasjeckanih brusnica ili grožđica
- 5 žlice oštrog brašna
- 7 žlica šećera ili meda ili agava/javorovog sirupa
- prstohvat cimeta
- naribana korica 1 neprskane naranče
- 1 žličica arančina
Krema:
- 10 žumanjaka
- 10 žlica štaub šećera
- 28 dag putra
- 2 vanilin šećera ili aroma vanilije
- korica 1 neprskane naranče
Karamel:- prema želji
- šećer
- voda
- rum ili Maraskino
- sok naranče
- tučeno slatko vrhnje - prema željI
Zagrijte pećnicu na 180C.
Napravite biskvit: Bjelanjke ulupajte u čvrsti snijeg i pred kraj dodajte šećer. Orahe, brusnice namočene u rum i smokve nasjeckajte i pomiješajte s brašnom pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Lagano izmiješajte smijesu i sipajte je na masni papir u kalup za torte. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata i provjerite vilicom kad je gotov.
U međuvremenu pripremite kremu. Žumanjke, šećer, aromu vanilije i koricu naranče izmiksajte i miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne pa kremu ohladite. Pjenasto izmješajte putar i dodajte ga ohlađenoj kremi te miksajte još nekoliko minuta pa kremu stavite u hladnjak.
Ohlađeni biskvit razrežite po duljini na tri jednaka djela. Svaku koru poškropite mješavinom ruma ili maraskina i narančinog soka te filajte ohlađenom kremom. Ako želite da torta bude hrskava i još slađa, možete napraviti karamel, ohladiti ga, zdrobiti na komadiće ili onako još topao tanko zaliti na svaki red kreme. Vanjsku koru prema želji premažite tučenim slatkim vrhnjem ili povećajte količinu sastojka za kremu te premažite istom.
Tortu ohladite u hladnjaku (nekoliko sati ili preko noći) te prema želji ukrasite arančinima, brusnicama, čokoladom i orasima.
Biskvit možete peći i na četvrtastom plehu pa već pečen biskvit razrezati na jednaka 3 djela i napraviti četvrtastu tortu.
7. SKRADINSKA TORTA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 60 - 70 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za torte promijera 30 cm
- 30 dag mljevenih oraha
- 20 dag mljevenih badema
- 13 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
- 40 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- cimet
- 1 prašak za pecivo
- ½ dl prošeka
- ½ dl rakije ili likera od ruža
- 1 žlica ruma
- 1 žlica meda
- naribana korica naranče i limuna (ili može i limeta)
- prstohvat soli
- otopljena čokolada za kuhanje s malo putra ili slatkog vrhnja – za glazuru
- listići melise, sezonsko cvijeće i ukrasni asparagus (šparožina) - za ukras
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 180C. U smjesu s žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, rakiju, prošek, rum, med, sol, cimet i naribanu koricu limuna i naranče te izmiksajte. Dodajte mljevene bademe i orahe te nastavite miksati još 10-ak minuta. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno s žlicom dodajte ih u smjesu s žutanjcima. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte i smjesu izlijte u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 - 70 minuta. Kad se torta ohladi prelijte je rastopljenom čokoladom u koju dodajte malo putra ili slatkog vrhnja za šlag. Prema želji ohlađenu tortu ukrasite sezonskim cvijećem, ukrasnim asparagusom ili listićima melise.
Servirajte je uz liker od ruža!
8. CHEESECAKE (TORTA OD SIRA)
Vrijeme pripreme:25 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za tortu 26 cm
Podloga od keksa:
- 24 krupno mljevenih keksa Mc Vittis -Digestive
- 10 dag putra
U zdjeli promiješajte mljevene kekse i otopljeni putar te prstima utisnite smjesu na masni papir u okrugli kalup. (Masni papir ostavite barem još 1 - 2 cm više sa strane od promjera dna, da putar ne iscuri sa strane iz kalupa). Na 5 minuta možete staviti u pećnicu, ali i nije potrebno.
Žuta sirna krema:
- 1 kg Philadelphia krem sira (5 paketa) ili nekog drugog kremastog sira
- 4 cijela jaja
- 30 dag šećera (ili pola šećera, pola štaub šećera)
- 4 vanilin šećera
- sok od cijelog limuna
Zagrijte pećnicu na 180C. Sve sastojke zajedno izmiksajte u glatku, jednoličnu kremu, sipajte na podlogu od keksa i pecite u pećnici oko 40 minuta. Zatim lagano protresite i vidite dali se sredina giba i treba li još malo peći na slabijoj vatri. Pustite tortu da se ohladi.
Bijela krema:
- 2 kisela vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera
Dok se torta peče, izmiksajte vrhnje, vanilin šećer i štaub šećer u glatku kremu i stavite u hladnjak da se hladi. Kad se torta ohladi, sipajte bijelu kremu na tortu i vratite je u hladnjak da se sve zajedno stisne barem još 4 sata ili još bolje da odstoji preko noći u kalupu. Koristite nož za odvajanje kolača iz kalupa.
Prema želji kad se torta dobro ohladi, na vrh možete dodati šumsko voće.
9. TORTA FERRERO ROCHER
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 17 min
Vrijeme hlađenja: 2 sata
Temperatura pećnice: 190C
Biskvit:
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 10 dag tamne čokolade
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
Fila:
- 1/2 kg Nutelle
- 1/2 kg mascarpone sira
- 25 dag zdrobljenih tostiranih lješnjaka (20 dag za filu i 5 dag za posipanje)
Zagrijte pećnicu na 190C.
Biskvit: Odvojite bjelanjke od žumanjaka u dvije zdjele. Električnim mikserom bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte im prstohvat soli i žlicu šećera, a žutanjke u glatku kremu. Rastopite čokoladu i spojite je sa žumanjcima pa ručno oprezno umiješajte snijeg pa smjesu sipajte na masni papir za pečenje u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 17 minuta.
U međuvremenu napravite filu: Umutite električnim mikserom mascarpone, Nutellu i 20 dag zdrobljenih tostiranih lješnjaka.
Ostavite biskvit u kalupu, malo ga ohladite i na njega ravnomjerno rasporedite filu. Poravnajte vrh nožem i posipajte ga s ostatkom lješnjaka. Zajedno s kalupom stavite tortu na hlađenje u hladnjak barem na 2 sata.
10. ČOKOLADNA TORTA S KEKSIMA (RIŽA TORTA)
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme hlađenja: 4 - 5 sati u hladnjaku
Visoki četvrtasti kalup
Biskvit:
- 1 kg keksa Petit bere ili Sport keksa
- 25 dag putra
- 25 dag čokolade za kuhanje
- 1 litra vode
- 3 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- rum ili neki dr. liker prema želji
Preljev:
- 5 dl slatkog vrhnja za šlag (Hole)
- 30 dag čokolade za kuhanje
Oblatne - 1 list oblatna (dimenzije kalupa)
Biskvit: Kekse usitnite (razlomite ih) tako da ih stavite u kuhinjsku krpu i malo pritisnite. Na pari otopite putar i čokoladu pa dodajte šećer i cimet te zalijte vodom i miješajte. Pred kraj miješanja dodajte rum ili neki drugi liker prema želji. U još vruću smjesu umiješajte izmrvljene kekse. U kalup stavite oblatnu. Prebacite smjesu na oblatnu u kalup i lopaticom poravnajte smjesu.
Preljev: Na pari u slatkom vrhnju otopite komadiće čokolade, dobro promiješajte preljev i prelijte ga preko još toplog biskvita. Kalup ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak da se stegne.
U čokoladni preljev prema želji dodajte malo soli, papra, arome naranče, limuna ili cimet.
Na isti način smjesu možete preliti u okrugli kalup za torte i nakon nekoliko sati vrh preliti šlagom i ukrasiti keksima i čokoladom i dobit ćete idealnu tortu koju će svi obožavati, klinci pogotovo!
Kolač u okruglom kalupu za torte: