Montinjakova (montignacova) čokoladna torta bez brašna

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Montinjakova torta
Montinjakova torta

Popularna MONTINJAKOVA (Montignacova) ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA zove se upravo po slavnom francuskom dijetetičaru Michelu Montignacu koji je napisao i taj i puno ostalih sjajnih recepata bez brašna, a i njegov način prehrane "Jedem, dakle mršavim" je i dan danas IN. Temelj njegove prehrane nije uskraćivanje hrane ni gladovanje, već pravilan odabir namirnica koje su svrhane prema metoboličkom potencijalu, a ne prema kalorijskoj vrijednosti. Ovu torticu često radim i volim. Jednostavna i brza priprema, a svi je vole.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 8 minuta

Vrijeme hlađenja: 30 minuta + 1 dan

Temperatura pećnice: 240C

  • 35 dag tamne čokolade (70% kakaa)
  • 10 žumanjaka
  • 10 bjelanjaka
  • prstohvat cimeta
  • 10 dag tamne čokolade za glazuru

Zagrijte pećnicu na 240C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite i dodajte na pari otopljenu čokoladu. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih žlicom dodajte u smjesu. Sipajte u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kad se ohladi (za oko pola sata), okrenite je naopačke.

Otopite na pari tamnu čokoladu i prelijte tortu čokoladnom glazurom. U čokoladnu glazuru možete dodati malo mlijeka i ulja ili putra ili napravite ganaž - na pari čokoladu otopite u slatkom vrhnju.

Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili najbolje do drugog dana.