Iako je za bistru goveđu juhu najbolja koljenica bez kosti, uvijek stavim i "neku" goveđu kost, jer za mene, tek kost juhi daje "ono nešto". Volim puno mesa i kosti u juhi, često za juhu kupim koljenicu s kosti, potrbušnicu, mišić ili par rebra. Juhu kuham u najvećem loncu koji imam jer obavezno zamrznem procijeđenu juhu i ostavim kao temeljac za razna druga jela poput rižota, variva...
Za 8-10 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2-3 sata
- oko 3/4 kg koljenice
- nekoliko goveđih kostiju
- oko 3 l vode
- 2 režnja češnjaka
- goveđa kocka za juhu (po želji)
- 3-4 mrkve
- 1stabljike peršina i celera
- 1 korijen celera
- 1 zeleni dio poriluka
- 1 korijen korabice
- 1 luk
- 1 list kelja
- 1-2 krumpira
- 1 paradajz
- ½ paprike
- komadić karfiola
- ½ ljuske jajeta
- peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)
- 15 dag soli (3 žlice)
- 5-8 zrna papra
Meso i kosti operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte sve povrće za juhu i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo maslinovog ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac.
*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje prvo prepecite na ploči štednjaka.
*Kuhano meso poslužite posebno uz umak od kopra, hren i vrhnje, a u juhu ukuhajte rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.
GRIZ KNEDLI:
Izmiješajte jedno jaje (možete i odvojiti bjelanjak od žumanjaka pa ga posebno umutiti vilicom pa pomiješati sa žumanjkom i ostalim sastojcima), dodajte malo soli, žlicu masti ili ulja i par žlica griza (prema potrebi). Smjesa mora biti žitka, ne rijetka. Miješajte smjesu par minuta pa pustite nekoliko minuta da griz nabubri. Juhu kuhajte na laganoj temperaturi pa ih zakuhajte u vruću juhu. Grabite smjesu malom žličicom jer knedle narastu. Kuhajte ih nekoliko minuta pa poklopite neka odstoje još par minuta u juhi.
*Prema želji u knedle možete dodati muškatni oraščić, papar ili sitno nasjeckani peršin.