Mamina goveđa juha

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Goveđa (govedska) juha
Goveđa (govedska) juha

Iako je za bistru goveđu juhu najbolja koljenica bez kosti, uvijek stavim i "neku" goveđu kost, jer za mene, tek kost juhi daje "ono nešto".  Volim puno mesa i kosti u juhi, često za juhu kupim koljenicu s kosti, potrbušnicu, mišić ili par rebra. Juhu kuham u najvećem loncu koji imam jer obavezno zamrznem procijeđenu juhu i ostavim kao temeljac za razna druga jela poput rižota, variva...

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2-3 sata

  • oko 3/4 kg koljenice
  • nekoliko goveđih kostiju
  • oko 3 l vode
  • 2 režnja češnjaka
  • goveđa kocka za juhu (po želji) 
  • 3-4 mrkve
  • 1stabljike peršina i celera
  • 1 korijen celera
  • 1 zeleni dio poriluka
  • 1 korijen korabice
  • 1 luk
  • 1 list kelja
  • 1-2 krumpira
  • 1 paradajz
  • ½ paprike 
  • komadić karfiola
  • ½ ljuske jajeta
  • peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje) 
  • 15 dag soli (3 žlice)
  • 5-8 zrna papra

Meso i kosti operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte sve povrće za juhu i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo maslinovog ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje prvo prepecite na ploči štednjaka.

*Kuhano meso poslužite posebno uz umak od kopra, hren i vrhnje, a u juhu ukuhajte rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.

Goveđa (govedska) juha
Goveđa (govedska) juha

GRIZ KNEDLI:

Izmiješajte jedno jaje (možete i odvojiti bjelanjak od žumanjaka pa ga posebno umutiti vilicom pa pomiješati sa žumanjkom i ostalim sastojcima), dodajte malo soli, žlicu masti ili ulja i par žlica griza (prema potrebi). Smjesa mora biti žitka, ne rijetka. Miješajte smjesu par minuta pa pustite nekoliko minuta da griz nabubri. Juhu kuhajte na laganoj temperaturi pa ih zakuhajte u vruću juhu. Grabite smjesu malom žličicom jer knedle narastu. Kuhajte ih nekoliko minuta pa poklopite neka odstoje još par minuta u juhi.

*Prema želji u knedle možete dodati muškatni oraščić, papar ili sitno nasjeckani peršin.