Chef Andy Gaskin glavni je kuhar u luksuznom restoranu Meneghetti hotela u Istri, a njegova je priča i iskustvo stvarno nevjerojatno. On je kuhar koji je radio po cijelom svijetu, a čim mu se ukazala prilika da se vrati u Istru morao ju je iskoristiti. Donosimo vam intervju s njim kako bi ga upoznali na ovaj način dok ne dobijete priliku probati umjetnost koju stvara na tanjuru.
![](https://wall.hr/cdn/uploads/850x/2020/04/5f35c60e/chef02.jpg)
Možda ponekad nismo svjesni koliko kvalitetnu ponudu imamo, dok recimo ne vidite ovakvu jednu priču. Andy, vrhunski kuhar svjetskog iskustva odlučio je raditi u Istri zbog namirnica koje se ovdje nude i s kojima može stvarati nevjerojatne stvari.
Možete li nam reći malo više o sebi i svom iskustvu?
Naravno! Moje ime je Andy Gaskin, rodom sam iz Londona koji sam zbog posla davno napustio, a trenutno radim kao chef u restoranu Meneghetti hotela. Prije nekoliko godina radio sam u Hrvatskoj i uživao, pa kad mi se pružila prilika da se vratim odmah sam pristao.
Edukaciju sam završio u Londonu, a iskustvo sam skupljao po svuda. Radio sam na različitim projektima, od nekoliko nas do tima od preko 120 ljudi i to stvarno po cijelom svijetu. Od Londona, Malte, Sardinije, Pariza, Rima, Monte Carlo, Sicilije, Kine, Tajlanda, Bora Bore, Kariba, Afrike i još toga.
Postoji li kuhar kome se posebno divite?
Apsolutno, puno njih! Pod prvo divim se mladom timu s kojim sam okružen tu u Meneghetti restoranu. Ali evo ako moram izdvojiti to bi bio Heston zbog kreativnosti, Marco zbog strasti koju ima, Fulvio zbog znanja i Huber zbog vodstva.
Zašto Meneghetti i kakav je osjećaj stvarati hranu u Istri?
Ne postoji način za objasniti zašto Meneghetti, morate doći i vidjeti sami. Jednostavno je magičan. Moj posao ovdje je isto takav. Imam zadatak gostima pružiti gastro iskustvo koje je daleko iznad njihovih očekivanja i potpuno ih iznenaditi. Po mogućnosti, stvoriti im iskustvo koje nikada u životu neće zaboraviti. A osim toga, volim vino. Volim Meneghetti vino. Meni je ovo raj na Zemlji.
Znamo da pripremaš novi Meneghetti meni. O čemu se radi i koje namirnice najviše koristite?
Pripremat ćemo modernu europsku kuhinju s lokalnim sastojcima koji su pod jako velikim utjecajem ovog kraja. Tako će jedno od jela na novom meniju biti dimljeno janjeće meso s Paga, divlje šparoge, fermentirani luk i colatura.
Od sastojaka volim koristiti apsolutno sve što se ovdje nudi. Od vrijednih tartufa i kavijara do skromnog kupusa. Tako učim i svoj tim. Moraju poštovati svaki sastojak koji ulazi u našu kuhinju i koji dolazi od dobavljača i farmera.
I za kraj, koja su tvoja najveća postignuća?
Za mene je to činjenica da gdje god da dođem, mnogo mladih kuhara želi raditi sa mnom, učiti od mene i žele me pratiti. Meni osobno je to najveća pohvala i kompliment. Ali pretpostavljam da me pitate za nagrade pa bi to bilo 64. mjesto 2017. godine na Global Best Chef awards, drugo mjesto 2017. godine na svjetskoj razini u kategoriji Food-art i dvije srebrne medalje Culinary Grand Prixa.
Za kraj vam nemamo dodati ništa više od onoga što je Andy rekao, morate probati jer se ovo teško opiše riječima.