Ljetno varivo od grahorica i krumpira

| Wine and dine |

Varivo od grahorica s krumpirom

Ovaj lagani čušpajz (varivo) od grahorica (s ili bez krumpira) bez ikakve zaprške dosta često radim jer je zdravo i jako ukusno. Idealan ručak kad se ukućani zažele nečeg toplog na žlicu... Ne namačem dan ranije grahorice, ne stavljam ni zapršku, ni luk, ni češnjak, varivo se samo ugusti, eventualno možete pred sam kraj samljeti šaku grahorica i to je to. Jednostavno, jako ukusno, zdravo i fino :) Mesoljupci mogu dodati kobasice, pancetu, suo meso, vegetarijanci izbaciti i taj komadić špeka s početka recepta, oni koji ne jedu krumpir mogu ga izostaviti ili zamijeniti čičokom ili batatom, ali ako upotrebljavate batat, stavite ga pred kraj jer je puno brže gotov od krumpira. Kod serviranja možete dodati sjemenke lana, suncokreta, buče, sezam ili ost.

Varivo od grahorica s krumpirom
Varivo od grahorica s krumpirom

Varivo od grahorica i krumpira

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 1 i pol sat

  • 1/2 kg raznih vrsta grahorica (grah, ječam, leća, )
  •  2 krumpira (narezana na kockice)
  • 1 šnita špeka (izrezana na male kockice) - može i ne mora
  • mediteranske trave
  • 1 kocka lovačke, povrtne ili goveđe juhe
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • papar

Na malo maslinova ulja i komadiću putra popržite kratko šnitu špeka pa dodajte vode i grahorice. Kad voda provrije, smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri. Ogulite i operite krumpir te ga narežite na kocke. Posolite, popaprite, dodajte mediteranske trave i kocku juhe.