Kremasti rižoto s porilukom i tikvicama

| Wine and dine |

Rižoto s porilukom i tikvicama

Podjednako volim i raditi i jesti rižota. :) Volim kad su kremasta, sočna i konzistentna, a grozim se loših rižota. Sjećam se kad me urednik moje kuharice Radovan Marčić pitao 1. s čim podlijevam rižoto i 2. koliko ga dugo kuham. Kaže, da si rekla s vodom ili desetak minuta, zahvalio bi se i otišao. Haha...  Iako ih nikada ne stavljam u kalupe, ovo je samo zbog fotke! Volim one pot kuhanje, zato pokušavam što manje imati prljavih tava i lonaca pa tako gotovo svaki put radim rižoto u jednoj, ali velikoj tavi. Samo malo pomaknem jedne sastojke, a na drugom djelu pržim druge... (više u receptu). Volim im malo dodati svježine i kiselosti paje to u ovom receptu limeta. Dobar tek! :)

Recept: rižoto s tikvicama i porilukom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 40 dag riže (carnaroli, arborio, vialone Nano)
  • 1-2 poriluka (zavisno od veličine) – narezana na tanke kolutiće
  • 1-2 tikvice (zavisno od veličine) – narezane na tanke kolutiće
  • 1 ljutika (luk)
  • 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 stabiljka celera (očišćena, narezana na šnitice)
  • ½ chilli papričice – prema želji
  • 1 l povrtnog temeljca (vrućeg)
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 kriška limete
  • nekoliko žlica parmezana (prema ukusu)
  • 1 prstohvat majčine dušice
  • maslinovo ulje
  • kockica putra
  • sol
  • papar
  • nasjeckani peršin ili grančica majčine dušice – prema želji
Rižoto s porilukom i tikvicama
Rižoto s porilukom i tikvicama

Zavrijte povrtni temeljac. Očistite i narežite poriluk i tikvicu. Sitno nasjeckajte ljutiku i češnjak. Na srednjoj vatri podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte nasjeckani češnjak i celer te poriluk i na kraju tikvicu. Na maslinovom ulju na jednoj strani tave zastaklite (popržite) rižu (ili na drugoj tavi, zavisno što vam je lakše) pa je povežite s ostatkom sadržaja tave. Zalijte suhim bijelim vinom, a kad vino ispari, postepeno zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem cijelo vrijeme miješajući rižoto kako bi postigli potrebnu kremoznost i konzistentnost. Posolite, popaprite, dodajte sok limete, majčinu dušicu te začinite dodatno prema želji. Na vrijeme rižoto skinite s vatre, pazite da je riža ostala al dente te završite kockicom putra, parmezanom i malo maslinova ulja. Prema želji pospite peršinom ili ukrasite grančicom majčine dušice i odmah servirajte.