Koju hranu nikako ne smijete kombinirati?

| Wine and dine |

U znanstvenim krugovima zaista se mnogo zna o hranljivim sastojcima namirnica koje se danas serviraju za obrok, a zna se i kolike su nam dnevne potrebe, koju hranu treba izbjegavati ili rjeđe jesti i konačno sada svi znaju da se u hrani nalazi sve potrebno za zdravlje. Isto tako, u tim istim krugovima se zna da postoje kombinacije hrane gdje jedna namirnica drugu ’"oništava". Ovo bi trebali svi znati, pogotovo danas kada je zbog brzog života, neredovne prehrane i stresa potreba za kvalitetnijom prehranom veća.

 Ako u jednom tanjuru servirate jaje i pored šalicu s kavom, morate znati da je to kombinacija koja "troši" kalcij iz kostiju i ne dozvoljava apsorpciju dragocjenog želejza koje ima žumance. Za ovakvu štetu vašem tijelu kriva je kava i njeni polifenoli pa ako vam baš treba kofein, prijeđite na čaj.
 
Kad jedete voće, jedite voće. Ne miješajte ga s drugim namirnicama. Voće je puno vitamina, antioksidanasa, ali i kiselina koje u želucu dovode do fermentacije što otežava varenje drugih namirnica koje se unijeli zajedno s jabukom, kruškom, borovnicama...
 
Zelenjavu (kupus, zelenu salatu, kelj, špinat, brokulu i ostalo zeleno povrće) nemojte jesti s kiselim mlijekom, jogurtom, vrhnjem ili mlijekom jer sprečavaju apsorpciju kalcija iz mijleka. Ovakvo povrće jedite uz meso i ribu.
 
Mlijeko je teško za probavljanje, prije svega za odrasle osobe. Ako baš ne možete bez mlijeka, onda ga bar nemojte kombinirati s drugim namirnicama, jer će vas kad-tad snaći problemi s probavljanjem (pravilo broj jedan – kava sa mlijekom nikako!). Isto tako, ako spremate špinat (bogat kalcijem) s mlijekom, od tog bogatstva kalcija vaše tijelo neće imati nikakve koristi jer ga mlijeko sprječava da dopre do krvi. Preciznije, najbolje da se ostavite mlijeka.