Koje namirnice trebate jesti kad ste pod stresom?

| Wine and dine |

Borovnice
Borovnice

Iako će vam to možda zvučati smiješno, ali postoji hrana koja vas usrećuje. Naime, to su one namirnice koje umanjuju stres, zahvaljujući kojima manje brinete, bolje ste raspoloženi i ne paničarite. Ako ih redovno jedete, osjetiti ćete promjenu već za sedam dana, a koje su to namirnice saznajte u nastavku.

Borovnica - za ovo voće kažu da je kraljica među antistres namirnicama, a samo jedna šaka ovog ukusnog voća osigurati će vam potrebnu količinu vitamina C koji vam je neophodan kad ste pod stresom ili nervozni. 

Šparoge - ova ukusna namirnica je bogata folnom kiselinom koja dokazano pomaže pri borbi protiv depresije, lošeg raspoloženja i stresa. Šparoge možete jesti u omletu ili lagano prepečene, a jedini je problem što su one prave, divlje, dostupne samo na proljeće.

Orašasti plodovi - pod ovim pojmom mislimo na orahe, bademe, lješnjake i pistacchio jer su na samom vrhu liste namirnica bogatih vitaminima B2 i E te cinkom i magnezijem. Ako slučajno ne znate, cink i magnezij odlični su u borbi protiv stresa, a vitamin E je izvrstan antioksidans.

Avokado - ovo voće je pravo malo čudo u borbi protiv stresa jer je bogat vitaminom B i kalijem koji snižava i krvni pritisak. Možete ga jesti u salati, ali i u sendviču,

Puretina - meso koje sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu čiji je zadatak da naredi mozgu da proizvodi seratonin, hormon sreće. Naše tijelo ne proizvodi triptofan, stoga se mora unositi putem namirnica.

Riba - može osigurati da se osjećamo dobro jer sadrži vitamine B6 i B12 koji su najvažniji za sintezu seratonina, hormona sreće kojeg smo vam već spomenuli. Naravno tu su i omega-3 kiseline koje snižavaju nivo kortizola u tijelu.