Koja vina su izabrale žene i što predlažu za ovo ljeto?

| Wine and dine |

WOW - Što žene žele?

Koje vino naručiti, odabrati, piti i preporučiti drugima, pitali smo žene iz udruge WOW (Žene i vino) koje su već treću godinu zaredom, u skolopu svoje akcije ŠTO ŽENE ŽELE izabrale najbolja vina u 4 kategorije: najbolje bijelo, crveno, ružičasto i desertno vino te ukupnog pobjednika Grand prix.

Evo što su one izabrale: 

U kategoriji bijelog vina: Benvenuti malvazija 2012.

U kategoriji ružičastog vina: Geržinić rosé 2012.

U kategoriji crvenog vina: Coronica teran 2011.

U kategoriji slatkog/desertnog/s ostatkom šećera/ledena berba vina: Petrač Cabernet Sauvignon ledena berba.

Ukupni pobjednik, WOW GRAND PRIX osvojio je  Coronica teran 2011.

WOW - Što žene žele?
WOW - Što žene žele?

WOW-ice su svojim sada već slavnim „ružičastim festivalom“ Pink Day koji priređuju na Dan žena, 8.ožujka, ali i stalnim kušanjima vina i akcijama sljubljivanja vina i hrane, u misiji promicanja vina kao integralnog i vrlo važnog dijela kulture stola. Ohrabrujući umjereno uživanje u vinu, intenzivno i predano rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

"Izbor za WOW vina zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledni sommelier) selekcionira vina koja smo kušale u prošloj godini, tj. sačini svojevrsnu autorsku listu, izbor vina u četiri kategorije - bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera) s koje onda tijekom mjesec dana WOW članice glasuju elektroničkom poštom. Tako se dobije lista od deset najbolje plasiranih, a njih u trećem, finalnom krugu, stručni ocjenjivački sud sommelierki i poznavateljica vina, naslijepo kuša i bira konačne pobjednike. Ove godine pred-selekciju je složio sommelier Siniša Lasan, treći na izboru za najboljeg sommeliera u organizaciji Hrvatskog Sommelierskog Kluba, a konačni žiri čine Mirella Miki Šušak-Cvetković, Jelena Šimić-Valentić i Tatjana Štrbac-Bambulović  - odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina. U kultnoj i legendarnoj vinoteci Bornstein je 18.6. pala konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, kao dobitniku WOW Grand Prixa"  – kaže Sanja Muzaferija, predsjednica udruge.

Za razliku od medalja i plaketa koje vinari obično osvajaju, u akciji Što žene žele - pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju powered by American Express. Dodjela nagrada se, uz proslavu trećeg WOW rođendana, održala 30.6. u renomiranom restoranu Balon u Zagrebu, a nakon Gianfranca Kozlovića, koji je putovao u Bordeaux i Saše Senjkovića koji je putovao u Champagnu, ove godine na studijsko putovanje u Španjolsku putuje Moreno Coronica, ukupni pobjednik i dobitnik Grand prixa za najbolje vino Što žene žele.

Vino u čašama
Koja vina žene vole?

Dakle, koje vino piti ovo ljeto?

WOW-ice su nam rekle što one predlažu, a mi bismo dodali: Samo ono što volite i što vam paše! Iako se uglavnom zna koje vino sljubiti s kojom vrstom jela (laganija jela s bijelim ili ružičastim laganijim vinima i jaka jela s crvenim jačim (ili bijelim) odležanijim vinima. Guštajte samo u onome što vas veseli i što vam paše! Zna se i koje se temperature preporučuju za koje vino, ali ljeti i te kako pristaju i hladnija crvena vina (pogotovo ako se zna da se na Jadranu nude ona na "sobnoj" temperaturi od preko 30C). Znate koja vina biraju poznati svjetski sommelieri kao najbolja? Samo ona koja su popijena u posebno emotivnom trenutku za pamćenje. Da, upravo tako. Vino je lijek, ljubav, afrodizijak, vino je božji napitak. Nije ni previše bitno je li vino odležano ili ne, iz drvene ili inox bačve, je li bijelo, ružičasto, crveno..., trenutak je bitan. S voljenom osobom, dobrim društvom, pravim i iskrenim prijateljima, uz zalaz sunca, zvjezdano nebo, romantičnu večeru, posebnu priliku... I zato uživajte, guštajte, volite se, punite baterije ovo ljeto, u svakom trenutku, u svakoj sekundi, jer kako kažu, život je prekratak da bismo pili loša vina i da bismo jedan dan proživjeli dva puta. Ugodan i sretan odmor želi vam wall.hr!