Kako se boriti s neugodnim mirisima u hladnjaku?

| Wine and dine |

Ako se vašom kuhinjom širi čudan miris, postoji mogućnost da vam se neka od namirnica u hladnjaku pokvarila. Ako i nije, pojedine namirnice poput ribe i nekih vrsta povrća imaju snažan miris, čak i kad su svježe. Neutralizirajte mirise u hladnjaku na nekoliko praktičnih načina. Da biste očistili hladnjak, trebati će vam sjledeće: plastična posuda, limun, voda i sapun, soda bikarbona, ocat, zobene pahuljice ili talog od kave, i krpa za čišćenje.

Prvo isključite hladnjak iz struje i izvadite sve namirnice. Usput provjerite rok trajanja namirnicama i uklonite one koje više nisu za upotrebu. Izvadite sve pokretne police ladice, i započnite čišćenje hladnjaka. Nakon što se hladnjak otopio i obrisali ste suvišnu vodu, napravite svoje vlastito sredstvo za čišćenje. 

U plastičnu posudu stavite dvije litre vode i dodajte jednu i pol veliku žlicu sode bikarbone. Kako biste dezinficirali hladnjak, ovoj smjesi dodajte nekoliko kapi octa, dok će se nekoliko kapljica limunovog soka pobrinuti za osvježavajući miris. Hladnjak prebrišite vlažnom krpom koju ste prethodno umočili u mlaku vodu i ocijedili. Nakon što ste uklonili prljavštinu iz pukotina (posebnu pažnju obratite na zaštitnu gumu na vratima) i očistili pokretne elemente, vratite namirnice na mjesto.

Kako bi hladnjak što duže zadržao svježinu, na tanjurić stavite pola limuna i mijenjajte ga jednom tjedno. Mirise će neutralizirati i talog od kave ili zobene pahuljice, koje je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana.