Kako napraviti domaće kore za burek, krumpirušu ili zeljanicu?

| Wine and dine |

Izrada tijesta/kora za pitu, Suzy Josipović Redžepagić

TIJESTO (KORE) ZA PITU

Često me prijateljice i poznanice pitaju kako se pravi tijesto za pitu, štrudl, burek, zeljanicu, sirnicu ili krumpirušu. Ovaj receptić za najbolje tanke kore na svijetu je od moje svekrve, nane Bademe iz Sarajeva. Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite s pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Iako, tko nije izbirljiv i jako voli pite, kupovna ili domaća, svejedno je, samo da je pita... 

Razvijanje pita - bureka
Razvijanje pita - bureka - Suzy Josipović Redžepagić

Mnogi misle da je razvijanje kora nauka, ali to je samo praksa. Kad nam netko pokaže, kad napravimo sami par puta, sve ostalo je pjesmica... Nemojte se bojati da će pucati, samo polako i pažljivo, malo po malo... i neće pucati.

Za: 4-5 osoba

Vrijeme pripreme (izrada tijesta): 10-ak minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 15 - 30 minuta

Vrijeme razvlačenja i filanja kora: svaka 15-ak minuta

Vrijeme pečenja pite: oko pola sata

  • ½ kg glatkog prosijanog brašna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • mlaka voda (količina prema potrebi, oko 3- 4 dl)
Izrada bureka - Suzy Josipović Redžepagić
Izrada bureka - Suzy Josipović Redžepagić

Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko mekano tijesto. Obavezno brašno prosijajte. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu ili dasci), a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjur, pouljite svaku i odozgora i odozdo, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom (može i ne mora) te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.

Razvlačite kore (svaku posebno) na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stolnjak i valjkom ili rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. To radite na način da zavučete šake ispod tijesta, sve do sredine tijesta, tako da dlanovima budu okrenute prema stolu. Povlačite ruke lagano prema sebi te ih blago širite i spuštajte tijesto na stol izvlačeći ruke ispod njega. Idući u krug oko tijesta (stola) taj pokret ponavljajte sve dok tijesto ne razvučete po cijelom stolu, svakim krugom kora će biti sve veća i veća, tanja i tanja. Ako imate prsten, skinite ga s prsta da tijesto ne zapne za njega, a ako imate duge nokte pazite da ga ne dotaknete noktima kako ga nebi prorezali.

Kad tijesto razvučete po cijelom stolnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem i bacite ili ih iskoristite za novu štrucu (koja će imati malo deblje tijesto npr. za štrudl).

Tijesto nožem vodoravno prerežite (po sredini stola), poprskajte uljem ili otopljenim putrom pa ravnomjerno rasporedite filu po cijelim korama. Krenite frkati (rolati) tijesto s jedne strane od kraja kore koja visi preko ruba stola pa prema sredini i to pomoću stolnjaka tako da dignete njegov rub i lagano ga povlačite prema sebi te tako zarolate tijesto i formirate dugu tanku štrucu. Nauljite kalup i štrucu oprezno primite u ruke i zavijte u kalupu u zvrk (krug), od najužeg dijela - sredine do kraja. Možete ih slagati i u male zvrkove ili u štruce (kao štrudl). Poprskajte uljem i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu, a u međuvremenu nastavite razvijati slijedeću koru ili ih prema želji sve prvo pripremite pa pecite jednu po jednu, svaku oko pola sata.

Izrada bureka i pita by Suzy Josipović Redžepagić
Izrada bureka i pita by Suzy Josipović Redžepagić
Burek, Suzy Josipović Redžepagić
Burek