Javnost u zabludi: sladila od stevije nisu zabranjena

| Wine and dine |

Nerazumljiva zabrana, javnost u zabludi

Prije par dana objavljen članak "Stevija i batat na listi zabranjenih dodataka hrane" jednog hrvatskog medija izazvala je cijelu lavinu raznih zabluda. Javnost je ostala zbunjena, a nadležni ne znaju objasniti o čemu se zapravo radi.

Zato smo zamolili gosp. Apolinara Bašu, osnivača i direktora tvrtke Stevija d.o.o. i koautora prve knjige o steviji „Stevija slatka revolucija“ da nam pobliže objasni na što se točno ta zabrana odnosi te je li stevija štetna ili ne: Vezano za članak "STEVIJA i batat na listi zabranjenih dodataka hrani" objavljen 03.02.2013. na portalu Index.hr, a svjesni mogućih negativnih reakcija na isti, obavještavamo vas i cijenjene potrošače da se navedena zabrana ne odnosi na stolna sladila od ekstrakata stevije (steviol glikozida, kao što je npr. sladilo Ste-zero), nego se zabrana odnosi na biljku steviju u njenom izvornom obliku i to samo za upotrebu u dodacima prehrani.

Stolna sladila nisu zabranjena!

Stolna sladila odobrena su EU direktivama i Pravilnikom o prehrambenim aditivima, te se navedena zabrana ne odnosi na njih.

Uočili smo da su potrošači zbunjeni kako naslovima i tekstovima članaka o zabrani isto kao i nespretnim objašnjenjima nadležnih institucija pa smatramo da je potrebno potrošačima objasniti što su to dodaci prehrani.

Što su točno "dodaci prehrani"?

Dodaci prehrani na koje se zabrana odnosi koncentrirani su izvor hranjivih sastojaka ili drugih sastojaka s hranjivim ili fiziološkim učinkom (vitamini, minerali, bjelančevine, žive kulture mikroorganizama, biljni ekstrakti, pčelinji proizvodi), a svrha im je potpomaganje unosa hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani. Kako stevija nema navedene karakteristike nije nužno da se koristi u toj grupi proizvoda. Nadalje, ovisno o namjeni i upotrebi proizvodi se opčenito mogu plasirati kao: Lijek odnosno biljni lijek ili hrana odnosno dodatak prehrani. Samim tim ovisi i zakonodavni okvir kojem podliježe proizvod. Evo, nadam se da sam vam uspio objasniti cijelu situaciju."

Zabranjena samo upotreba stevije kao koncentriranog izvora hranjivih sastojaka, a ne sladila!

Shvatili smo, nije zabranjena sirova stevija nego njezina upotreba u „dodacima prehrani“ što je naziv za grupu proizvoda koji su koncentrirani izvor hranjivih sastojaka ili drugih sastojaka s hranjivim ili fiziološkim učinkom, čega u steviji uopće nema. Nema nikakve panike, nego ljudi objavljuju informacije s lošim objašnjenjima, a nadležni su još nespretniji pa ne znaju objasniti da se zabrana odnosi samo na jednu malu grupu specifičnih proizvoda koji potpadaju pod zasebnu zakonsku regulativu.

Sladilo Ste-zero je dostupan skoro svugdje, prodaje se u većini trgovina i ljekarna poput Spara, Interspara, Metroa, Konzuma, Gradske ljekarne Zagreb i ostalih biljnih ljekarna... Više o samom proizvodu možete saznati na njihovoj stranici: www.stevija.com