Idealni ljetni obrok: visokoproteinska salata s krastavcima i piletinom

| Wine and dine |

Kad stignu topliji dani, sve češće tražimo lagane, osvježavajuće, ali ipak hranjive obroke. Ova visokoproteinska salata od krastavaca i piletine idealan je izbor za sve koji žele pojesti nešto zdravo, zasitno i brzo pripremljeno. Kombinacija grčkog jogurta, svježih sastojaka i pilećih prsa čini ovu salatu odličnim rješenjem za ručak ili večeru, pogotovo ako pazite na unos kalorija, a istovremeno želite održati visoku razinu proteina u prehrani.

Ova salata pruža više od 50 grama proteina po porciji, što je čini izvrsnim obrokom nakon treninga ili jednostavno kada želite osjećaj sitosti bez težine. S obzirom na to da je osvježavajuća, kremasta i bogata okusima, vrlo lako može postati stalni dio vašeg jelovnika, posebno ljeti.

Visokoproteinska salata s krastavcima i piletinom

Sastojci (za jednu porciju – zdjela od 750 ml)

  • 1 srednji krastavac, tanko narezan
  • Pola male crvene glavice luka, sitno nasjeckano
  • 160 g grčkog jogurta s niskim udjelom masnoće
  • Češnjak (svježi ili mljeveni, po želji)
  • Sok od pola limuna (ili limunov sok iz bočice)
  • 6 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • 150 g pečenih pilećih prsa, narezanih ili iskidanih
  • Po želji: naribana korica limuna za dodatnu svježinu

Priprema

  1. U većoj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
  2. Dodajte narezani krastavac, luk i ispečenu piletinu.
  3. Sve dobro promiješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.
  4. Po želji pospite s malo limunove korice i poslužite odmah, ili ohladite prije posluživanja.

Ukupna kalorijska vrijednost jednog ovakvog obroka iznosi približno 345 kcal, a osim visokog udjela proteina, sadrži i relativno nizak udio ugljikohidrata i masti. Zbog svog sastava, ova salata je pogodna i za one koji prate prehranu s nižim udjelom ugljikohidrata, ali žele obrok koji će ih stvarno zasititi.

Visokoproteinska salata

Ova salata može se unaprijed pripremiti i spremiti u hladnjak, što je čini izvrsnim izborom za sve one "zaposlene" dane kada ne stignete kuhati, a i dalje se želite zdravo hraniti. Također se lako prilagođava, ovisno o ukusu i preferencijama – možete joj dodati i cherry rajčice, malo svježeg kopra ili čak tvrdo kuhana jaja, ili zamijeniti piletinu tunjevinom iz konzerve. Bez obzira na varijaciju, jedno ostaje sigurno – ovo je idealan ljetni obrok kojeg ćete poželjeti jesti svakoga dana.