
Kad stignu topliji dani, sve češće tražimo lagane, osvježavajuće, ali ipak hranjive obroke. Ova visokoproteinska salata od krastavaca i piletine idealan je izbor za sve koji žele pojesti nešto zdravo, zasitno i brzo pripremljeno. Kombinacija grčkog jogurta, svježih sastojaka i pilećih prsa čini ovu salatu odličnim rješenjem za ručak ili večeru, pogotovo ako pazite na unos kalorija, a istovremeno želite održati visoku razinu proteina u prehrani.
Ova salata pruža više od 50 grama proteina po porciji, što je čini izvrsnim obrokom nakon treninga ili jednostavno kada želite osjećaj sitosti bez težine. S obzirom na to da je osvježavajuća, kremasta i bogata okusima, vrlo lako može postati stalni dio vašeg jelovnika, posebno ljeti.

Sastojci (za jednu porciju – zdjela od 750 ml)
- 1 srednji krastavac, tanko narezan
- Pola male crvene glavice luka, sitno nasjeckano
- 160 g grčkog jogurta s niskim udjelom masnoće
- Češnjak (svježi ili mljeveni, po želji)
- Sok od pola limuna (ili limunov sok iz bočice)
- 6 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- 150 g pečenih pilećih prsa, narezanih ili iskidanih
- Po želji: naribana korica limuna za dodatnu svježinu
Priprema
- U većoj zdjeli pomiješajte grčki jogurt, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje, sol i papar.
- Dodajte narezani krastavac, luk i ispečenu piletinu.
- Sve dobro promiješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.
- Po želji pospite s malo limunove korice i poslužite odmah, ili ohladite prije posluživanja.
Ukupna kalorijska vrijednost jednog ovakvog obroka iznosi približno 345 kcal, a osim visokog udjela proteina, sadrži i relativno nizak udio ugljikohidrata i masti. Zbog svog sastava, ova salata je pogodna i za one koji prate prehranu s nižim udjelom ugljikohidrata, ali žele obrok koji će ih stvarno zasititi.

Ova salata može se unaprijed pripremiti i spremiti u hladnjak, što je čini izvrsnim izborom za sve one "zaposlene" dane kada ne stignete kuhati, a i dalje se želite zdravo hraniti. Također se lako prilagođava, ovisno o ukusu i preferencijama – možete joj dodati i cherry rajčice, malo svježeg kopra ili čak tvrdo kuhana jaja, ili zamijeniti piletinu tunjevinom iz konzerve. Bez obzira na varijaciju, jedno ostaje sigurno – ovo je idealan ljetni obrok kojeg ćete poželjeti jesti svakoga dana.