U zadnje vrijeme svi istražujemo gdje kupiti najbolje voće i povrće. Svima nam je bitno da je zdravo, da nije špricano i prepuno kemikalija jer je apsolutno dokazano da sve te kemikalije, otrovi, hormoni, pesticidi i ostali dodaci nažalost ostavljaju i te kako traga na našim organizmima i uzrok su mnogobrojnim bolestima.
Od silne zaljubljenosti u jedno od najzdravijeg voća na svijetu – borovnica, posjetili smo i najljepšu plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, nauživali ih se, a ujedno i porazgovarati sa Zdenkom Vašatkom, vlasnikom brenda „Volim borovnice“, a ujedno i proizvođačem najboljih borovnica koje smo ikada probali!
Kada ste krenuli s proizvodnjom borovnica i zašto baš borovnice?
„Ideja se javila 2008., na pragu velike recesije i ekonomske krize, kad je sve izgledalo neizvjesno. Javila nam se želja da nešto proizvodimo vlastitim rukama, neovisni o nestabilnom tržištu. Budući da smo raspolagali s obiteljskom zemljom, napravili smo istraživanje tržišta u potrazi za isplativom kulturom i tako došli do borovnice. Dvije godine smo proučavali svu literaturu koju smo našli o uzgoju borovnica, proputovali cijelu Hrvatsku i Europu, tražili savjete i informacije koje neki nisu htjeli dijeliti, a neki su bili izuzetno susretljivi. Tada smo se bacili u Veliku avanturu, puni entuzijazma i vjere u sebe, euforični ali i naivni kako ćemo uskoro shvatiti…“
Zašto naivni?
„Prvih 2500 sadnica smo posadili 2010. godine, a tome je prethodilo ili se odvijalo istovremeno postavljanje infrastrukture poput navodnjavanja, zaštitnih mreža, izgradnja gospodarske zgrade s hladnjačama, nabavka mehanizacije i treseta. Nismo znali, na primjer, da osim navodnjavanja moramo i odvodnjavati nakon što se plantaža pretvorila u jezero tijekom zimskih kiša, tj. drenirati zemljište. A to je bio tek mali dio nevolja koji smo prevalili preko svojih leđa, učeći u hodu. Naše tržište je tada bilo u povojima i nismo ni shvaćali kako smo mali i beznačajni, kako su naše projekcije bile, moram priznati, pomalo nerealne, a u poljoprivredi vladaju zakoni velikih.
Nakon pet godina mukotrpnog rada i troškova potvrdila se teza da voćarstvo ispod pet hektara nije isplativo pa smo se odlučili na proširenje plantaže uz pomoć EU fondova. Nije proteklo tako jednostavno kao što zvuči, ali danas imamo na preko 6 ha zemljišta oko 17 000 sadnica, a oprašivanje rade oko 10.000 bumbara.“
Danas smo imali priliku probati nekoliko vrsta borovnica od kojih svaka ima drugačiju aromu, slatkoću, okus, koliko ih točno imate i tko to sve bere?
„Sada imamo dvadeset sedam sorti od najranijih do najkasnijih, tako da se sezona proteže od kraja lipnja do sredine kolovoza. To su: Bluecrop, Jersey, Liberty, Patriot, Cargo, Last call, Herbert, Spartan, Huron, Covill, Blueta, Blueray, Elliott, Duke, Draper, Aurora, Draper, Hannas choice, Brigita blue, Bluejay, Nelson, Sierra, Misty, Bluegold, Star, Chanticleer, Bonus, Pink limonade, a posađeno je i probno polje sa par stotina grmova Haskapa (Modrakozokrvina) i Merale (Saskaton). Vjerojatno ćemo u budućnosti promijeniti sortiment i ostaviti samo 4-5 najtraženijih sorti. To je mala obiteljska tvrtka sa samo 4 zaposlena, ali u sezoni imamo i do stotinu berača koje educiramo da strpljivo beru samo dozrele bobice.“
Kakav je daljnji proces?
„Nakon branja ih sortiraju na traci i pakiraju u kutijice od 250 i 500 g, te idu u hladnjaču. Drugo jutro ih odvozimo hladnjačom do kupaca.“
Skoro u svakoj trgovini ima za kupiti borovnice, ali većinom ne iz Hrvatske i tko zna kakve kvalitete. Ove vaše nisu tretirane kemikalijama, jako su ukusne, sočne i slatke. Koja je točno razlika i koji su Vaši kupci?
„Obzirom da smo mali, morali smo pronaći nešto prepoznatljivo, nešto po čemu će nas kupci prepoznati u moru drugih ponuđača. Tako je rođen brand Volim borovnice. A da ih stvarno volimo i želimo da ih i drugi vole, odlučili smo imati najbolju kvalitetu. Svi su djelatnici visoko motivirani i educirani, a uključili smo dva ključna faktora na kojima inzistiramo: branje isključivo dozrelih plodova što se provjerava pri sortiranju i brza otprema do kupaca. Pokušali smo plasirati ih preko trgovačkih lanaca, ali naše koncepcije se razlikuju u svim segmentima. Funkcioniramo preko manjih trgovina jer ne želimo da danima borovnice stoje u skladištu. Želimo da naši kupci dobiju svježe plodove raskošnog okusa i aroma koje borovnica pruža. Budući da mnogi kupuju to ne baš jeftino voće zbog djece, jasno vam je da nema opuštanja. Imamo sve certifikate, a od ove godine, više se ni ne koriste herbicidi protiv korova, već zalijevanje vrućom vodom 95-98°C“
Je li istina i da borovnice smrzavanjem ne gube vrijedne sastojke, tj. najvrijedniji sastojak antocijan, već se on još više oslobađa?
„Da, istraživanja su to potvrdila.“
Borovnice su prepune vitamina i željeza, dižu nam imunitet koji je danas najvažnije imati, ali ima li tu genetskog inženjeringa?
„Današnje sorte borovnica su nastale križanjem različitih sorti i nema tu ni trunke genetskog inženjeringa. Postoje sorte koje nakon branja u roku od nekoliko sati omekšaju i nisu za pakiranje u kutijice. Odlična su okusa i odgovaraju za kućni uzgoj i brzu konzumaciju, ali ne podnose manipulaciju i transport. Takva znanja nismo nigdje pronašli, već učili na vlastitom iskustvu.“
Znam da imate i dostavu, ali mogu li kupci doći ovdje, uživati u ovoj ljepoti i sami brati svoje borovnice?
„Dapače, samo neka dođu. Mogu se javiti Igoru Selešu na broj telefona: 091/6546354 i dogovoriti vrijeme i detalje oko dolaska. Također borovnice se mogu naručiti putem mobitela 098-912-0953 ili na https://www.facebook.com/volimborovnice te ćemo ih rado dostaviti na Vaša vrata.“
Uz kupljene borovnice, svi kupci dobivaju i malu kuharicu s borovnicama, možete li s nama podijeliti jedan Vaš omiljeni recept?
„Evo, sad kad ide ljeto, jedan najjednostavniji za zdravi sladoled od borovnica“
Sladoled od borovnica
Za 2 osobe:
Sastojci:
- 2 smrznute banane (ogulite i dobro zgnječite banane. Stavite u zamrzivač barem 2 sata)
- 1 šalica (250 ml) smrznutih borovnica
- 2 mahune vanilije, razdvojene po dužini
Priprema:
- Banane i borovnice stavite u snažni blender.
- Ostružite sjemenke iz mahune vanilije i dodajte u sjeckalicu. Usitnjavajte tako dugo dok se sastojci potpuno ne prožmu, tvoreći finu kremastu smjesu.
- Servirajte u posudicama za sladoled, kalupčićima sa štapićem (dodatno zamrznite) ili stavite sladoled u kornete i odmah poslužite.