Najveća briga kada nam dolaze gosti u posjetu jest što im pripremiti za jelo odnosno s čime ih poslužiti? Ako ne želite da ispadne da ste se previše potrudili, a opet ako želite oduševiti svoje goste napravite focacciu. Focaccia je talijanski kruh omiljen mnogima, a odlično se slaže s onime što se uvijek nađe na stolu kada dolaze gosti: narescima. U nastavku vam donosimo recept za najbolju focacciu koja će oduševiti vas i vaše goste.
Recept za focacciu
Sastojci:
- 420 ml vode
- 1 vrećica suhog kvasca
- 5 g meda
- 15 ml ulja
- 500 g brašna tipa 00
- sol
- maslinovo ulje
- cherry rajčice
- masline
- ružmarin
Stavite vodu u posudu i dodajte kvasac te promiješajte. Potom dodajte med, sol, ulje i brašno te pomoću žlice sve sjedinite. Poklopite i pustite neka odstoji 10 minuta. Nakon što je tijesto odstajalo uzmite jedan dio tijesta i prebacite ga preko drugog i to ponovite nekih četiri puta u razmacima od deset minuta kako biste aktivirali gluten. Tijesto prelijte maslinovim uljem, pokrijte krpom te ostavite neka odstoji u frižideru preko noći. Tijesto prebacite u protvan koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje te s rukama pokušajte napraviti rupe odnosno balone u tijestu. Ponovno prekrijte tijesto i pustite neka odstoji dva sata. Zatim tijesto, ako želite, možete obogatiti cherry rajčicama, ružmarinom, maslinama... Focacciu pecite u pećnici na 220 stupnjeva dok ne porumeni odnosno nekih 17 minuta.