Božićni slatki kruh - stollen

| Wine and dine |

Božićni slatki kruh - stollen by Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 Priznajem, slatki kruh znam ispeći i u pekaču za kruh - stavim sve sastojke u pekač i stvarno - za nekoliko sati imam savršen slatki kruh. Ovaj recept za stollen je drugačiji od onog kojeg sam radila do sada, nije onako tvrd, više je biskvitan... svima se sviđa...

Tijesto:

  • 60 dag glatkog brašna
  • 1 svježa germa
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 17 dag putra
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 10 dag grožđica (natopljenih u rum)
  • 10 dag suhih brusnica (natopljenih u rum)
  • 10 dag šnitica badema
  • 10 dag nasjeckanih prepečenih lješnjaka
  • 10 dag nasjeckanih oraha
  • 10 dag kandiranog voća - prema želji
  • naribana korica 1 naranče
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 žlice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice anisa
  • 1/2 žličice kardamoma
  • rum

Za ukrašavanje:

  • 2 dag putra
  • 5 dag štaub šećera

 1. Izradite germu: pomiješajte germu i mlako mlijeko, dodajte šećer i ostavite na toplom da se digne, oko 10 minuta.

2. Oprane grožđice i brusnice namočite u rum i ostavite sa strane.

3. U zdjeli pomiješajte prosijano brašno, šećer u prahu i vanilin šećer, zatim dodajte dignutu germu, otopljeni putar, jaja i vrhnje pa umijesite glatko tijesto, pokrijte ga krpom i ostavie na toplom da se diže oko 30 minuta.

4. Tijestu dodajte grožđice, brusnice, bademe, lješnjake, narančine i limunove korice i sve ostale začine prema želji. Možete izostaviti bilo koje voće, orašasti plod ili začin, a dodati npr. pinjole, pistacije ili sl. Dobro istucite i umjesite tijesto te pustite da se digne na toplome mjestu daljnjih 30  minuta.

5. Tijesto premijesite i podijelite na dve dijela pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Valjkom u sredini uradite udubinu i tanke kratke stranice preklopite i dobit ćete kvadrat. Prebacite dulje stranice tako da dobijete nepravilan presjek. Položite oba stolena u kalup, omeđite svaki s aluminijskim papirom pa pustite neka se ponovo dižu na toplom mjestu da se obujam udvostruči, oko 20 minuta.

6. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite oko 50 minuta. Prema potrebi, pred kraj ga pokrijte masnim papirom.  Čim ga izvadite, premažite ga otopljenim putrom i pospite debelim slojem šećera u prahu.

7. Kad se stollen ohladi, omotajte ga prozirnom folijom. Stollen može stajati nekoliko dana, kažu da je najbolji tek nakon nekoliko dana.

Božićni slatki kruh - stollen by Suzy Josipović Redžepagić
Suzy Josipović Redžepagić i Stevo Karapanđa uz božićni slatki kruh - stollen