Ana Roš, jedna od najboljih svjetskih chefica otvara prvi restoran u Hrvatskoj: JAZ stiže u Poreč

| Wine and dine |

Poreč uskoro postaje bogatiji za još jednu atrakciju – ali ovog puta, riječ je o vrhunskoj gastronomiji. Ana Roš, svjetski poznata slovenska chefica i dobitnica tri Michelinove zvjezdice, uskoro otvara svoj prvi restoran u Hrvatskoj – JAZ by Ana Roš, projekt koji se realizira u suradnji s renomiranom hotelskom grupacijom Valamar. No, ovo nije samo novo poglavlje njezine karijere, već i osobna priča povratka. Istra je za Anu više od regije, a sada, kroz JAZ u Poreču njezina osobna i profesionalna priča dobivaju novo poglavlje.

JAZ by Ana Roš

Povratak korijenima

Za Anu Roš, Istra ima posebno mjesto u srcu te ovo profesionalno proširenje, za Anu označava i svojevrsni povratak kući. Kako je izjavila, ljetne praznike provodila je u Istri, a tlo, more i lokalni sastojci duboko su utkani u njezinu kulinarsku priču. Njezin otac godišnje proizvede tonu rajčice u Istri, što dodatno povezuje njezinu obitelj s ovim krajem. “Poreč mi se čini kao prirodan sljedeći korak,” napisala je Ana na Instagramu. “Zemlja, more, sastojci — oblikovali su me i moju kuhinju jednako kao i ljubljanske tržnice ili planine doline Soče.”

JAZ by Ana Roš

Što je JAZ by Ana Roš?

JAZ nije klasičan restoran. To je vibrantno, urbano mjesto koje objedinjuje dobru glazbu, spontane kombinacije okusa, dijeljenje hrane i neopterećenu atmosferu. Koncept je prvi put predstavljen u Ljubljani, a sada stiže i na hrvatsku obalu — u suradnji s hotelskom grupacijom Valamar.

JAZ by Ana Roš

U JAZ-u ćete zasigurno kušati vrlo zanimljiva jela koja će vam ostati urezana u pamćenje, poput kamenica s čilijem i borovim uljem koje se nalaze na meniju u ljubljanskom JAZ-u, ili nešto pak sasvim novo, inspirirano istarskim terroir-om. Bit će to mjesto u kojem se jede, pije, ostaje malo duže… pa još malo. „Već vidim tu sliku: sunce, najfriškija riba na tanjuru, čaša vina – i osjećaj da ne želiš otići“, piše Ana.

JAZ by Ana Roš

Poreč kao nova gastro destinacija

Suradnja s Valamarom donosi spoj istarskog krajolika, lokalnih proizvoda i vrhunskog ugostiteljstva. Restoran će biti smješten uz samu rivu, s pogledom na more i u neposrednoj blizini drugih poznatih porečkih restorana Divino i Sv. Nikola, ali JAZ će svakako imati svoju posebnu priču – onu o emociji, povratku i uživanju u svakom trenutku.

JAZ by Ana Roš

Ana Roš i Hiša Franko

Ana Roš je poznata kao chefica i suvlasnica slavne Hiše Franko u Kobaridu, jedinog restorana u regiji s tri Michelinove zvjezdice. Njezina filozofija oslanja se na lokalne namirnice, sezonalnost i duboko poštovanje prema prirodi. Osim svjetskih priznanja, poznata je i po tome što nikada ne prestaje istraživati i nadograđivati svoj kulinarski izraz.

Hiša Franko

Otvorenje JAZ-a najavljeno je za prosinac 2025., a gastro scena Hrvatske time dobiva još jedno sjajno mjesto koje će zasigurno privući gurmane iz cijelog svijeta.