
Poreč uskoro postaje bogatiji za još jednu atrakciju – ali ovog puta, riječ je o vrhunskoj gastronomiji. Ana Roš, svjetski poznata slovenska chefica i dobitnica tri Michelinove zvjezdice, uskoro otvara svoj prvi restoran u Hrvatskoj – JAZ by Ana Roš, projekt koji se realizira u suradnji s renomiranom hotelskom grupacijom Valamar. No, ovo nije samo novo poglavlje njezine karijere, već i osobna priča povratka. Istra je za Anu više od regije, a sada, kroz JAZ u Poreču njezina osobna i profesionalna priča dobivaju novo poglavlje.

Povratak korijenima
Za Anu Roš, Istra ima posebno mjesto u srcu te ovo profesionalno proširenje, za Anu označava i svojevrsni povratak kući. Kako je izjavila, ljetne praznike provodila je u Istri, a tlo, more i lokalni sastojci duboko su utkani u njezinu kulinarsku priču. Njezin otac godišnje proizvede tonu rajčice u Istri, što dodatno povezuje njezinu obitelj s ovim krajem. “Poreč mi se čini kao prirodan sljedeći korak,” napisala je Ana na Instagramu. “Zemlja, more, sastojci — oblikovali su me i moju kuhinju jednako kao i ljubljanske tržnice ili planine doline Soče.”

Što je JAZ by Ana Roš?
JAZ nije klasičan restoran. To je vibrantno, urbano mjesto koje objedinjuje dobru glazbu, spontane kombinacije okusa, dijeljenje hrane i neopterećenu atmosferu. Koncept je prvi put predstavljen u Ljubljani, a sada stiže i na hrvatsku obalu — u suradnji s hotelskom grupacijom Valamar.

U JAZ-u ćete zasigurno kušati vrlo zanimljiva jela koja će vam ostati urezana u pamćenje, poput kamenica s čilijem i borovim uljem koje se nalaze na meniju u ljubljanskom JAZ-u, ili nešto pak sasvim novo, inspirirano istarskim terroir-om. Bit će to mjesto u kojem se jede, pije, ostaje malo duže… pa još malo. „Već vidim tu sliku: sunce, najfriškija riba na tanjuru, čaša vina – i osjećaj da ne želiš otići“, piše Ana.

Poreč kao nova gastro destinacija
Suradnja s Valamarom donosi spoj istarskog krajolika, lokalnih proizvoda i vrhunskog ugostiteljstva. Restoran će biti smješten uz samu rivu, s pogledom na more i u neposrednoj blizini drugih poznatih porečkih restorana Divino i Sv. Nikola, ali JAZ će svakako imati svoju posebnu priču – onu o emociji, povratku i uživanju u svakom trenutku.

Ana Roš i Hiša Franko
Ana Roš je poznata kao chefica i suvlasnica slavne Hiše Franko u Kobaridu, jedinog restorana u regiji s tri Michelinove zvjezdice. Njezina filozofija oslanja se na lokalne namirnice, sezonalnost i duboko poštovanje prema prirodi. Osim svjetskih priznanja, poznata je i po tome što nikada ne prestaje istraživati i nadograđivati svoj kulinarski izraz.

Otvorenje JAZ-a najavljeno je za prosinac 2025., a gastro scena Hrvatske time dobiva još jedno sjajno mjesto koje će zasigurno privući gurmane iz cijelog svijeta.