Ovih dana kada su nažalost svi ugostiteljski objekti zatvoreni i kada imamo samo dvije opcije - kuhati ili naručivati, bombardirani smo raznim opcijama za dostavu. Imamo nekoliko platformi preko kojih većina restorana dostavlja, neki svoju standardnu ponudu, neki svoju adventsku ponudu. Kod nekih možete pokupiti “to go”, a neki imaju i vlastitu direktnu dostavu. No osim svakodnevne dostave, ovih dana nam je za oko zapela posebna ponuda nešto eksluzivnijih restorana, oni naime nude cijele ručkove/večere/menije i to u slijedovima i vrhunske kvalitete.
Moramo priznati da smo oduševljeni idejom da pozovemo obitelj ili goste (naravno u dopuštenom broju) i da ih ostavimo bez daha s večerom, a da ne moramo kuhati. Ma zapravo ne samo da ne moramo kuhati, nego nemoramo niti ići u kupovinu, niti pripremati niti peči i kuhati. Sada kada su redovi u dućanima i na placevima, neki od nas nismo u mogućnosti odraditi cijeli proces pripreme vrhunskog ručka i večere, a voljeli bi ugostiti svoje najdraže pa je idealno da za nas to učini netko drugi. Saznajte u nastavku koji su vrhunski zagrebački restorani što pripremili za blagdanske objede. Svu ovu posebnu dostavu možete naručiti direktno od ovih restorana na njihove brojeve telefona.
Noel
Jedini zagrebački restoran ovjenčan prestižnom Michelinovom zvjezdicom, odsada u domove svojih sugrađana dostavlja fini nedjeljni obiteljski ručak, a otvara i delikatesnu trgovinu u kojoj će se svi moći opskrbiti Noelovim delicijama. Menu Noelovog nedjeljnog ručka uključuje krepki goveđi consommé s raviolima, ukusno otkošteno pile/odojak/janjetinu s bogatim prilozima, najfinije deserte - krušku u vinu i mini krafne s jabukom te domaću focacciu.
Ovaj će božanstveni obrok zasigurno razvedriti zimske nedjelje pred nama. Još jedna novost koju Noel uvodi je butler service, kako bi njihovi postojeći i budući gosti svoje male blagdanske svečanosti mogli proslaviti u atmosferi restorantskog fine dininga.
Esplanade
Ukusna domaća pašteta od bakalara s Esplanadinim potpisom, salata od hobotnice, primamljiva salata s rižinim rezancima i kozicama, krem juha od čičoka, quiche lorraine s dimljenim lososom i hrenom, pita s bakalarom, domaći bakalar na bijelo ili crveno, domaća sočna savršeno pečena patka sa zapečenim mlincima i crvenim zeljem, ili pak cijela purica s mlincima i finim krumpirom dauphinoise uz umak od začinskog bilja, rolana teleća plećka, legendarni Esplanadini štrukli zapečeni u finom vrhnju, tradicionalni Esplanadin božićni kuglof sa začinima, sušenim voćem i čokoladom, makovnjača, orahnjača ili neodoljiva selekcija blagdanskih kolačića u pažljivo stiliziranoj ambalaži – zamislite sve ovo na stolu u vašem toplom domu, spremno za posluživanje i gurmansko uživanje.
Esplanadin tim vrhunskih kuhara, nakon dobro poznate Esplanadine božićne purice i kolača koji su posljednjih godina bili pravi blagdanski hit među domaćicama, ovog je adventa znatno proširio ponudu narudžbi jela za van. „Kreirali smo ponudu u kojoj svatko može pronaći ponešto za sebe, ponudu koja je dostupna gostima svaki dan. Pobrinuli smo se da u ovim novonastalim uvjetima, u kojima ljudi ne mogu ići u restorane i preporučuje se izbjegavanje odlaska u kupnju, ponudimo vrlo jednostavnu uslugu i baš sve za raskošan blagdanski stol kod kuće. Vidimo da postoji povećana potreba za narudžbama, a naša se ponuda svakako ističe pakiranjem, količinom te dobrim omjerom cijene i kvalitete namirnica koje pažljivo biramo”,istaknuo je Miroslav Jurić, sous chef Esplanadine kuhinje.
El Toro restaurant i bar
El Toro se odlično snašao u dostavi, svoju svakodnevnu, kao i tradicionalnu adventsku ponudu dostavljaju kao po špagi putem svih platformi za dostavu, ali i vlastite dostave. No ono što je poslijednjih dana zaludilo društvene mreže je svinja dojenče, odnosno Spanish suckling pig (Cochinillo asado) tradicionalno španjolsko jelo koje u El Toru priprema chef Mario Mihelj.
Svatko tko se iole razumije u gastronomiju zna o kakvom se specijalitetu i gastro deliciji radi. Glavni opisi ovog jela su grskava kožica i meso koje se topi u ustima. Mora se naručiti 24 sata prije, idealna je kao obrok za 5-6 ljudi. Uz nju dobivate pečeni krumpir i povrće, salate, domaću foccaciu i sve vam to skupa stiže na kućnu adresu kao najposebniji mogući obrok za vaše najdraže.
Apetit by Marin Rendić
Marin Rendić je pripremio nekoliko opcija - Fine Dining From Your Home je menu box sačinjen od tri slijeda jela, od namirnica isključivo hrvatskog porijekla i malih domaćih proizvođača, koje sami završavate u roku 15-20 minuta. Možete birati između mesnog i ribljeg menija, te obratii između dva predjela - juhe bikov rep/linguine s pestom od potočarke u mesnom meniju te mariniranih kvarnerskiih škampi/ragua od siše uz palentu s bosiljkom i Grana padana kremom u ribljem meniju, dva glavna jela - teleća koljenica s krumpirom i kremom od bundeve, demi-glaceom i salatom/ribeye steak odstajanog 45 dana, kremom od pastrnjaka, začinskim biljem i jusom od mesa u mesnom te filea plemenite ribe, kreme od pastrnjaka, blitve s bademom i biskom od škampi i kozica u ribljem i dva deserta - čokolodna cigara "Pepenero", mousse od kave i pjena od mlijeka/mandarine by pastry chef Robert Hromalić.
Osim boxova, dostavljaju i eksluzivna jela chefa Marina Rendića direktno na blagdanski stol, pa su tako osmislili posebnu večeru za dvije osobe za Badnjak koja se sastoji od paštete od kozica, bakalara bianco, bakalara na jušno s crnim tartufom, kvarnerskim škampima na buzaru, sourdough foccacia s maslinama i kuglof.
Za božićnu večeru za 4 osobe su pripremili juhu od bikovog repa, patku s domaćim mlincima, francusku salatu s mladim lukom, rotkvicama, salatama, foccaciom i kuglofom, dok novogodišnja večera za dvoje sadrzi: Rib-eye tartar, baby odojak, pečeni mladi krumpir sa zacinskim biljem, francusku salata, mladi luk, rotkvice i lisnate salate, sourdough foccaciu i kuglof.
Okrugljak
Jedan od najtradicionalnijih zagrebčakih restorana porinuo se da ne trebate kuhati za Novu godinu pa na svom web shopu nudi novogodišnju košaru sa sarmom i odojkom, te pršutom, franscuskom salatom, ovčjim sirom, štruklama, kukuruznim kruhom, tortom od čokolade i oraha te sitnim božićnim kolačićima. Osim novogodišnje košare imaju i božićnu malu i veliku, no one uključuju samo domaće namirnice za vlastitu pripremu te hladna predjela poput francuske salate, pršuta i sira te kolačića.