2. Hrvatski festival hrane i vina oduševio mnogobrojne goste

| Wine and dine |

Mirna Maras

Sinoć je završio 2. Hrvatski festival hrane i vina s ukupno 300 izlagača i preko 80 sati programa, točnije gotovo 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova, među kojima posebno ističemo Andreja Barbieria, Christiana Cabaliera i Branka Ognjenovića te goste iz inozemstva Janeza Bratovža, Renata Rizzardia i Gianlucu Fusta. Posjetitelji Festivala imali su prilike sudjelovati na čak 13 vinskih radionica na kojima su priznati sommelieri poput Jelene Šimić Valentić, Krešimira Hrena, Maria Meštrovića, Sandija Parisa te mnogih drugih predstavili autohtone hrvatske vinske sorte poput gegića, pošipa, grka, terana, babića, plavca malog te inozemne vinske sorte koje se uzgajaju na domaćem tlu poput crnog pinota. Također na vinskim radionicama predstavili su se i mnogobrojni gosti iz susjednih zemalja i regija kao što su vinari iz Hercegovine, Italije (Furlanija), Slovenije, Makedonije i Vojvodine.

Andrej Barbieri
Andrej Barbieri

Veliki majstor i ujedno član Celebrity MasterChef žirija Andrej Barbieri na cooking showu pripremio je delicije od mlade janjetine. Posjetitelji su odlično reagirali na fina jela koje je chef Barbieri pripremio, a sam je naglasio: "Volim kuhati na festivalima jer se na ovakvim mjestima nađu stručnjaci, amateri i svi koji vole finu hranu. Stvarno smo svi zajedno uživali!"

Janez Bratovz, 2. Hr festival hrane i vina
Janez Bratovz, 2. Hr festival hrane i vina

Cooking showom su zavladali i „Okusi Slovenije“ u režiji jednog od najpoznatijih slovenskih chefova Janeza Bratovža iz ljubljanskog restorana JB koji je uz pomoć Marka Palfija, bivšeg sudionika popularnog kulinarskog TV showa, pripremao kvarnerskog škampa u kadifi te guščju jetru sa želeom od malina. Marko Palfi pohvalio se kako trenutno radio kao praktikant upravo u restoranu chefa Bratovža. Eklektični spojevi visoke gastronomije oduševili su brojne posjetitelje, a njihova reakcija razveselila je chefa Bratovža. "Obzirom na odaziv i reakcije posjetitelja čini mi se da sam trenutno najpopularniji Slovenac u Hrvatskoj", našalio se Bratovž. "Nadam se da ću neke od ovih dragih ljudi vidjeti uskoro u svom restoranu u Ljubljani. To bi mi bilo jako drago jer kad dođem u Zagreb uglavnom svoje vrijeme provodim posjećujući svoje kolege u njihovim restoranima."

Milana Vlaović predstavila je svoju knjigu „Priče o nedjeljnom kolaču“. Književnost i kulinarstvo, kao dvije različite umjetnosti, ujedinile su se zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji spisateljice Milane Vlaović, Podravke i njenog profesionalnog Dolcelinog tima, a sve sa željom da se nedjelja što češće provodi s obiteljima i bližnjima uz zabavu, smijeh i poneku slasticu.

Petra Jelinić i Iva Šulentić
Petra Jelinić i Iva Šulentić

Slatka iznenađenja na Festivalu pripremale su i najpoznatije hrvatske slastičarke Tea Mamut i Petra Jelenić i to uz pomoć mladih budućih slastičara kojima je ovo bila odlična prilika naučiti mnoge tajne koje Petra i Tea već imaju u malom prstu. Također, Tea Mamut i talijanski slastičarski velemajstor Gianluce Fusto pripremali su zajedno slastice. Dok je Tea Mamut pripremala desert zanimljivog naziva Pijesak, njen se kolega posvetio kompleksnom malom remekdjelu u bojama talijanske trobojnice. Jagode, bijela čokolada, tradicionalni talijanski okrugli biskvit baba i ganaš od bijele čokolade s bosiljkom, činili su desert za pamćenje kojeg su probali mnogobrojni posjetitelji.

Gialuca Fusto, Iva Šulentić, Tea Mamut
Gialuca Fusto, Iva Šulentić, Tea Mamut

Na pozornicu se popeo i vrhunski talijanski chef Renato Rizzadi kako bi pripremio jedno od svojih omiljenih jela, rižoto s Amarone vinom i crvenim radičem. Gosti Festivala imali su priliku probati ovu deliciju za koju chef Rizzardi tvrdi kako je najbolja na svijetu. Obrađuje se na tradicionalan način, a odležala je čak devet godina kao bi dosegla vrhunac kvalitete. Izvrsnom voditelju Frani Ridjanu otkrio je i brojne detalje svog kulinarskog puta i tajnu svog uspjeha. "Znao sam da ću postati kuhar od svoje 14. godine. To je moj život i moja strast. Moj otac je htio da budem inženjer građevine, ali već pri prvom susretu s kuhinjom znao sam da je ovo moj poziv. Ispunio sam si dječački san!"

Renato Rizzardi
Renato Rizzardi

Kako se priprema majsko vino, cicvara ili kipfelkoch doznali smo na cooking showu 'Muzeja u loncu' koji je predstavio gotovo zaboravljena jela požeškog kraja, a okuse Makedonije dočarao nam je kuhar Ordancho Unev koji je pripremao Janjeće kotlete u umaku od sjemenki bundeve i palentu sa sirom te pastrvu na ohridski način.

Na sajmu su se predstavila i polaznici ugostiteljska škole i dokazali kako uz takve mlade snage ugostiteljstvo u Hrvatskoj ima razloga za optimizam. Na oduševljenje prisutnih ukrašavali su slastice i spravljali koktele te razvlačili tradicionalne zagorske štrukle.

Gregorio Manucci, 2.. Hr festival hrane i vina
Gregorio Manucci, 2.. Hr festival hrane i vina

Black torteloni punjeni škarpinom, krema bruciana od parmezana, scampibisque sa zelenim čajem te knedlice od sira na coulisu od jagoda i balsamico christiana rajčica. Sve ove divote bile su predmet cooking showa poznatih chefova iz Bistroa Apetit, Christiana Cabaliera i Gregoria Manuccia.

Christian Cabalier
Christian Cabalier

Međimurci iz restorana Pansion Mamica održali su cooking show u kojem je vino odigralo glavnu ulogu. Imali smo tako priliku kušati juhu od Graševine Zdjelarević, guščju jetru u umaku od Porta te medaljone jelena na stupnički.

Šećer za kraj festivala bila je radionica autorice popularne kuharice "Mama zna!", Suzy Josipović Redžepagić, ujedno i naše kolumnistice, koja je održala čak tri radionice, prvi dan za zaposlenu ženu pripremu brzih ukusnih jela koji se pripremaju u pola sata (rižota, tjestenine s umakom i toplo-hladne salate), drugi dan Suzy je pripremala četiri quichea (pita) sa špinatom i ricottom, sa sirom i biftekom od jelena Gastrala, sa blitvom i mozzarelom i sa čimburom, a u svom trećem nastupu predstavila je svoje umijeće pripremanja poznatih brzih slastica (parfaita i tiramisua). Kušajući slastice ove poznate mame i kuharice doznali smo i zašto su njene kuharice toliko popularne. Deserti pripremljeni od jednostavnih namirnica koje baš svatko ima u svom hladnjaku, uistinu su pun pogodak. Suzy su asistirale i njezine prijateljice te je tako festival završio jednim zabavnim "melting potom".

Završetak 2. Hrvatskog festivala hrane i vina, Suzy Josipović s prijateljicama
Završetak 2. Hrvatskog festivala hrane i vina

Festivalski šušur vladao je i na brojnim vinskim radionicama. Od Vojvodine, preko Moslavine, do Istre, svoje su vinske kapljice predstavili stotinjak vinara poput Coronice, Degrassija i Roxanicha.

Preko tristo zadovoljnih izlagača i tisuće zadovoljnih posjetitelja s osmjesima na licima zahvaljujući eno–gastro ponudi i trudu organizatora Zvona Cateringa, obilježili su zatvaranje 2. Hrvatskog festivala hrane i vina.