Organizacija radnog prostora

| Interior |

Živimo u vremenu kada nam je, nažalost, već neko vrijeme rad od kuće itekako poznat pojam. Nekima ovakav način rada više paše, a nekima manje. Kojoj god skupini pripadate, organizacija je ključ. Neki tvrde da je za kvalitetan rad potreban uredski stol, ali to baš i nije točno jer određenim tipovima ljudi više odgovara "kreativni nered". Dok bi se neki perfekcionisti krenuli zgražati količinom stvari i načinom rasporeda, mi smo za Vas pripremili nekoliko univerzalnih savjeta koji Vam mogu pomoći prilikom rada od kuće, a ovi savjeti vrijede i za djecu kojima je još izazovnije prilagoditi se radu, odnosno školi od doma.

Psiholozi tvrde da je za stjecanje radnih navika nužno da se obveze, odnosno, poslovi obavljaju svaki dan u isto vrijeme.

Ako tek opremate radnu sobu ili kutak, preporuke su koristiti svijetle dijelove sobe za radni stol. Važno je napraviti dovoljno mjesta kako za laptop, tako i za dodatne papire, u slučaju djece: udžbenike i bilježnice. Ako kupnja novog stola, trenutno nije jedna od opcija, svakako izbacite nepotrebne papire i smeće iz ladica i polica, temeljito očistite i po želji promijenite raspored vašeg stola kako biste mu dali novo ruho koje će vas i dalje motivirati. Radni stol nije predmet koji se kupuje često pa bi bilo poželjno uložiti malo više novaca ili ga dodatno zaštititi. Za zaštitu stola mogu se koristiti razni podlošci ili pak pleksiglas ispod kojega se mogu umetnuti fotografije ili tjedna "to do" lista. Znamo da učestalo udaljavanje s radnog mjesta, odnosno, dizanje sa stolice kako bismo dohvatili nešto što nam je potrebno u određenom trenutku, važno je imati sve nadohvat ruke. A to bi značilo dovoljno polica i ladica namijenjenih za stvari koje se koriste svaki dan ili rjeđe te napraviti raspored prioriteta odnosno učestalosti korištenja. Bilo bi dobro na rub police ili ladice napisati i sam sadržaj svake radi lakšeg snalaženja, za djecu personalizirati ili ukrasiti omiljenim likovima crtanih filmova. 

organizacija rada od kuće
organizacija rada od kuće

Radi ljepšeg izgleda možete svoje kemijske olovke i markere posložiti u organizatore koji su za to namijenjeni, ako ste perfekcionist posložite ih po bojama. Pribadače i spajalice možete odložiti u prazne staklenke (npr. od izgorjele svijeće) te ih posložiti u ladicu. Vrlo važna stvar koja mnoge spašava u vrijeme telefoniranja ili žurbe jesu "sticky notes", male samoljepljive bilješke koje mogu poslužiti i za puno više od onoga što mislimo. Mogu se koristiti kao napomena na vratima kad ste trenutno na sastanku, kratki recept zalijepljen na hladnjaku za sendvič koji si dijete samo može složiti ili kroz dan zapisati namirnice koje Vam nedostaju. Puno je korisnih funkcija koje nam nose nerijetko šarmantni papirići. Ako koristite sticky notes u različitim bojama, svaka boja može označavati hitnost. 

Danas postoje razne varijante planera, koje svima olakšavaju svakodnevicu kako organizacije poslovnih, tako i privatnih obaveza ili bilo kakvih bilješki. Kod djece je to raspored, raspored sati, izvannastavnih aktivnosti ili drugih obaveza. Planer ili raspored svakako je jedna od ključnih stvari koje bi svaki radni stol trebao sadržavati. Važno je naglasiti i ponoviti da je stol, isključivo stol, a ne odlagalište papira ili svakodnevnih sitnica poput ključeva. Ovo posebno vrijedi za djecu i pisanje domaćih zadaća. Za kraj bismo preporučili minimalizam i jednostavnost koju možete kreirati pomoću nekih od naših savjeta.