Koje su prednosti biljaka u vašem interijeru?

| Interior |

Osim što estetski obogaćuju prostor, biljke imaju puno dobrobiti za ljudsko zdravlje.

No, kada uređujemo neki zatvoren prostor često zaboravljamo na njih ili ih u potpunosti izostavljamo. Biljke mogu predstavljati izražajno umjetničko djelo, zbog čega ih sve više dizajnera integrira u svoje kreacije. Uz biljke prostor postaje prirodniji i topliji te se zbog ljudi u njemu osjećaju bolje i ugodnije.

Instagram/@myscandinavianhome

Osim toga, biljke utječu i na kvalitetu zraka u prostoru jer pretvaraju ugljični dioksid u kisik, a neke čak i upijaju štetne spojeve poput benzena i formaldehida te osvježavaju prostor povećavajući stupanj vlažnosti zraka. Biljke poput fikusa i kaučuka dodatno upijaju prašinu, alergene, gljivice i bakterije.

Korištenjem biljaka poboljšava se i akustika prostora, pri čemu površine prikrivene većim biljkama mogu znatno umanjiti jeku i buku.

Instagram/@herz.und.blut

Biljke utječu i na našu percepciju. Naime, one prodajne prostore čine ugodnijima pa samim time pozitivno utječu na kupovinu. Uredima daju osobniji izgled i opušteniju radnu atmosferu pa su zaposlenici, u takvim prostorima,produktivniji tijekom radnog dana od onih koji nemaju biljke u svome okruženju.

Važno je napomenuti da prostor diktira izbor biljnog materijala i da je važno obratiti pozornost na to koje biljke birate jer neke mogu biti otrovne. Za svoj prostor birajte bilje koje je u skladu s vašim načinom života jer, kao i za sve u našim životima , biljkama je potrebna njega i vrijeme za održavanje.

Instagram/@decoratividad