Znate li što je „Döstädning“

| Design |

Döstädning tehnika čišćenja i organizacije

„Döstädning“ u prijevodu znači čišćenje prije smrti, nova metoda čišćenja i organizacije koju je izmislila švedska umjetnica i autorica Margareta Magnusson. Pristup čišćenja koji je osmišljen kao jednostavan način za osobe starije od 50 godina kako bi organizirali svoju imovinu i očistili svoje domove i tako olakšali moguće preopterećenje svojoj djeci koje ostaje nakon njihove smrti. Iako na prvu zvuči pomalo morbidno, zapravo je poprilično pametna ideja.

Döstädning tehnika čišćenja i organizacije

„Čišćenje prije smrti“ pojam je koji označava oslobađanje od velike količine stvari i njihovoj racionalizaciji kako bi zadržali samo one stvari koje ili su korisne ili vas čine sretnima. Ova tehnika ne podrazumijeva samo čišćenje nego oblik organizacije kako bi sebe i svoju obitelj oslobodili nereda. Evo što trebate znati o ovoj tehnici čišćenja.

1. Iako je namijenjen prvotno starijim osobama, autorica kaže kako svaka osoba može i treba prakticirati ovo čišćenje. Ideja funkcionira za sve uzraste i koristan je pristup onima koji žele pojednostavniti i organizirati svoj život.

2. Može biti dugotrajan i sustavan proces, ali je treba promatrati kao promjenu u načina života, a ne razdoblje intenzivnog čišćenja.

3. Darujte neželjene stvari. Knjige ili stvari koje smatrate dragocjenima darujte prijateljima, unucima ili članovima obitelji koja ih želi ili bi im mogle koristiti.

4. Krenite s ormarom. To je način da vam ova tehnika čišćenja probudi što manje emocija, kada vidite sve benefite ove tehnike nadoći će vam motiviranost za ostale prostorije u domu.

5. Ova tehnika ima terapeutski učinak. Ne radi se samo o umiranju nego pojednostavljivanju svakodnevice. Kroz proces sjetit ćete se mnogih lijepih uspomena i moći spremiti ono što iz nekog razloga smatrate svojim blagom, s druge strane riješit ćete se stvari koje samo zauzimaju prostor.