Uskoro ćemo kupovati proizvode koji će nas sprječavati u korištenju modernih tehnologija

| Design |

Mobilna tehnologija donijela je nov način komunikacije u naše živote, ali sada postoji veća vjerojatnost da ćemo se okrenuti upravo našim telefonima prije nego jedni drugima.

Kako bi odgovorio na taj izazov, student dizajna Kevin Cook osmislio je Sociallight – telefonski aktiviranu lampicu koja se pali samo kada se mobitel nalazi na njoj, kako bi mogli provesti večer u druženju, a ne na mobitelima.

Već su se i ranije pojavljivale brojne ideje kako ponovno socijalizirati ljude i izbjeći korištenje mobitela za vrijeme večere ili druženja. Pa je tako prije nekoliko godina popularizirana igra u kojoj svi na početku večere u restoranu moraju staviti mobitele na sredinu stola. Onaj tko prvi posegne za mobitelom, treba platiti večeru.
Sociallight lampa, dobra je ideja iako funkcionira i samo s jednim mobitelom što zapravo ne sprječava ostatak društva u korištenju istog.

Bez obzira na sve, zanimljivo je promatrati nove izume koji su koncentrirani na sprječavanje ljudi u korištenju tehnologije te ponovnom približavanju i socijaliziranju s drugim ljudima. Nove tehnologije uz nas su tek od nedavno, a već smo postali neka vrsta robova. Vrijeme je da svjesno odbacimo mobitele pa barem to bilo na par sati dok se družimo s prijateljima, obitelji ili partnerima.