Uber lansira aute koji sami voze

| Design |

Uber

Mislili smo da su auti bez vozača godinama daleko, ali Uber je svojom tehnologijom prestigao Apple, Google, Teslu i sve druge. Uber lansira par autonomnih Volva koji će sami voziti i to još ovaj mjesec, piše Bloomberg. Ovu senzaciju Uber će testirati u Pittsburghu pa će tako njegovi stanovnici moći uživati u vožnjama ovakvih auti i to besplatno!

Self-driving Volvo

U Pittsburghu Uberovi korisnici moći će naručiti samo normalnu vožnju, a Uber će nekim ljudima nasumice poslati Volvo XC90s koji nema vozača, već je prepun senzora koji koriste kamere, lasere, radare i GPS kako bi funkcionirali, a vožnja im se neće naplatiti.

To ne znači da ćete moći sjediti na zadnjem sjedalu i derati se na glas. Iako će kompjutor biti taj koji vozi, trenutni zakon iziskuje da jedna osoba, tzv. „safety driver“ sjedi na mjestu vozača spreman da uhvati volan ako nešto pođe po krivu, također će u početku postojati „co-pilot“, osoba na prednjem putničkom sjedalu koja će zapisivati bilješke i opaske na laptop, a sve što se događa u i izvan auta će biti snimano pomoću kamera kako bi Uber mogao ispraviti sve što u početku neće valjati.

Uber
Uber

Test vožnje će biti testirane u Pittsburghu upravo zato što se tamo nalazi Uberov Centar za tehnologiju, također taj grad im pruža da unaprijede neke stvari, na primjer trenutno „safety drivers“ imaju ključnu ulogu u prelasku preko mostova jer tada auto prebacuje na manualno i vozač vozi,a nakon što se most pređe, sustav se vraća na kompjutersku vožnju.

Ako se netko od vas nađe u Pittsburghu i uhvati vožnju u jednom od ovih Volva, podijelite vaše iskustvo s ostatkom nas.