Što nas očekuje na Danu D?

| Design |

Dan D- festival je dizajna koji se sastoji od izložbi, pedavanja, instalacija, marketa i svega što slavi dizajn
Dan D

Za manje od mjesec dana počinje 4. međunarodni festival dizajna, Dan D, koji će se od 10. do 16. lipnja održavati u prostorima bivše TŽV Gredelj u centru Zagreba. Tema ovogodišnjeg festivala je «Dizajn i grad», a osim nove lokacije održavanja glavnog djela festivala, četvrto izdanje Dana D vremenski je prošireno na čitav tjedan. Kao i prošle godine, trodnevna jezgra ovogodišnjeg festivala odvijat će se od 14. do 16. lipnja – na novoj lokaciji unutar bivše industrijske zone TŽV Gredelj. Proširenje na radni tjedan ususret vikendu održavanja glavnog dijela Dana D, podrazumijeva niz popratnih festivalskih događanja, koja će se odvijati u napuštenim gradskim lokalima po središtu Zagreba, privremeno dodijeljena mladim dizajnerima i umjetnicima, a svoja će vrata, za vrijeme čitavog tjedna trajanja festivala (od 10. do 16. lipnja) zainteresiranoj publici otvoriti dizajnerski studiji, uredi, dizajnerske trgovine i strukovne institucije u širem centru grada.

Od svog osnutka 2010. godine Dan D se etablirao u mjesto susreta i kreativne razmjene studenata dizajna i mladih autora iz područja cijele jugoistočne Europe te brojne zainteresirane publike i zajednice koja ga prati i posjećuje. U posljednje dvije godine izrastao je u regionalno čvorište koje na jednom mjestu, kroz sve segmente festivala; glavnu izložbu mladih autora (D-izložbu), prodajnu izložbu (D-market), komercijalnu izložbu (D-industrija), popratne gostujuće izložbe dizajnerskih škola, fakulteta, udruga i inicijativa te predavanja, diskusije i radionice prezentira vrhunsku dizajnersku produkciju iz Hrvatske i regije. Povezujući se s nizom srodnih projekata, Dan D učvršćuje komunikaciju između najagilnijih dizajnerskih inicijativa i manifestacija u regiji, poput beogradskog Miksera, Skopje Design Weeka i drugih.

Dizajn i grad

Ovogodišnja tema Dana D je "Dizajn i grad", referirajući se na dizajn i javni gradski prostor. Cilj ovog tematski precizno definiranog izdanja festivala je propitati odnos svih vidova dizajnerske aktivnosti i urbanog prostora, odnosno pokazati: na koje sve načine dizajn mijenja lica gradova u kojima živimo, kako okupira našu pažnju i utječe na naše ponašanje u javnom prostoru, na koje načine vizualno komuniciranje u prostoru grada provocira i potiče javnu diskusiju o bitnim temama te kako dizajn mapira grad.

Dizajn je kao praksa prisutan u svim segmentima javnog i urbanog života i bez obzira kojim se vidom dizajna bavimo, izniman je njegov utjecaj na svakodnevicu, čak i ako se ponekad čini diskretnim i skrivenim. Svaki oblik signalizacije u javnom prostoru koreografira naše kretanje, ponašanje i orijentaciju, definira točke naših susreta i smjerove svakodnevnih putanja. Svako oglašavanje i vizualni znak u prostoru, bez obzira je li njegov kontekst komercijalan ili ne, drastično mijenja ne samo sliku grada u kojem živimo, nego i naše vlastite mentalne mape, te stvara nove asocijativne sklopove vezane uz prostor, ideje, vrijednosti i životno okruženje. Dizajn nas tjera na razmišljanje, na diskusiju, provocira i inspirira ili pak ljuti i manipulira. Svaki oblik komunikacije koji smo osmislili i postavili u zajednički javni prostor utječe na razumijevanje pojma zajednice i njenu unutrašnju dinamiku. Grad i javni prostor oduvijek su u fokusu onoga o čemu razmišljamo kada govorimo o odgovornosti dizajna i dizajnera prema društvu.

Program će se sastojati od izložba – D-izložba/D-industrija/regionalne izložbe/izložbe fakulteta, prodajnog dizajnerskog sajma - D-market, instalacija D-instalacije i D-dizajneri, predavanja, prezentacija, razgovora, okruglih stolova, radionica te satelitskog programa u centru grada.