Povodom Dana D posjetite tri odlične izložbe dizajna uključujući i onu Startas tenisica

| Design |


Izložbe na Danu D, festivalu dizajna
Izložbe na Danu D, festivalu dizajna

Tijekom tjedna uoči jubilarnog, 5. po redu Dana D, međunarodnog festivala dizajna, koji se održava od 30. svibnja do 1. lipnja u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici 87 u Zagrebu, Hrvatsko dizajnersko društvo, Pepermint i partneri UBU, Galerija Forum i Lauba otvorit će čak tri popratne izložbe, od kojih dvije predstavljaju iznimno relevantna gostovanja njujorškog studija dizajna i umjetnosti, odnosno flamanskog udruženja za promicanje kulture dizajna. Svaka od ovih izložbi ima individualno razdoblje trajanja koje ne ovisi o trodnevnom održavanju Dana D 2014.

Prve dvije, Tales of Heroes i Underground Images, otvaraju se danas jedna za drugom u razmaku od dva sata u samom centru grada – Galeriji Forum i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi tako da se pripremite za sutrašnju dizajnersku šetnju gradom uz ove dvije izvrsne inozemne izložbe.

Izložba Priče o junacima – Dizajn iz Flandrije, DAN D, festival dizajna
Izložba Priče o junacima – Dizajn iz Flandrije

Izložba Priče o junacima – Dizajn iz Flandrije otvara se danas, u utorak, 27. svibnja u 18 h u Galeriji Forum u Teslina 16, a traje sve do 21. lipnja.

Izložba flamanskog suvremenog dizajna pod naslovom Priče o junacima omogućuje nam uvid u zanimljivu produkciju upotrebnih predmeta koje karakterizira suvremena vizija, ali i nostalgične reminiscencije na prošla vremena, uz tehnološka rješenja koja uvažavaju i manufakturni pristup.

U Pričama o junacima svaki od dizajniranih predmeta poprima ulogu junaka u okviru različitih pripovijesti, jedan uz drugoga unutar šireg kulturnog konteksta. Scenograf izložbe Pieter Boons (Heimat) tražio je prije svega sličnosti s našim djetinjstvom, u kojem je sve bilo očito i jasno, kad smo se igrali s igračkama-vlakovima, lovili insekte i stavljali ih u tegle, ili bili fascinirani ritmom otkucaja starih satova. Učinak je istovremeno humoran i otuđujući.“

(iz izložbenog predgovora kustosice Inge Vranken)

Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti – iz podzemne željeznice, od 1947. do danas, DAN D, festival dizajna
Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti – iz podzemne željeznice, od 1947. do danas

Izložba Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti – iz podzemne željeznice, od 1947. do danas otvara se danas, u 20 h u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na Trgu maršala Tita 11, a biti će otvorena do 9. lipnja.

Ova izložba okuplja 58 od brojnih plakata dizajniranih za Školu vizualnih umjetnosti (School of Visual Arts, New York) izlaganih u prostranom sustavu njujorške podzemne željeznice, dajući tako uvid u povijest ove visokoškolske ustanove, kao i ukupni talent brojnih dizajnera i ilustratora koji su prošli kroz nju. Kustos izložbe je izvršni dopredsjednik SVA Anthony P. Rhodes, koji je ujedno i kreativni direktor plakata SVA od 2007. godine.

Startas pop-up, koja je izložba natječajnih radova , Dan D festival dizajna
Startas pop-up, izložba natječajnih radova

Treća izložba, Startas pop-up, koja je izložba natječajnih radova otvara se sutra, u srijedu, 28. svibnja u 18h u Laubi, kući za ljude i umjetnost, Prilaz baruna Filipovića 23, a biti će otvorena do 31. svibnja.

Startas tenisice nastale su 1976., a originalno su bile osmišljene za igranje stolnog tenisa. Platnene, niske, jednobojne tenisice s gumenim đonom, u cijelosti ručno izrađene od prirodnih materijala, društveno i modno obilježile su 80-e godine Hrvatske i regije. Svoj vrhunac popularnosti Startas doživljava 1987. kao službena obuća Univerzijade u Zagrebu. Prodaja Startasica tada je iznosila više od 5 milijuna pari godišnje. Godine 2009. novi život Startasicama je udahnuo dizajner Mauro Massarotto. Šareni modeli s kožnim ili platnetnim gornjištem i velikim mašnama brzo su osvojili nova srca i stekli kultni status. Novi korak za Startas suradnja je s HDD-om i regionalni natječaj za dizajn kolekcije jesen/zima 2014./2015. na kojem su pobijedile Nina Bačun i Roberta Bratović s radom nazvanim Mimeomai. Drugu nagradu osvojila je Draga Komparak za rješenje pod nazivom Startas – Festive, a treća je nagrada pripala timu Pancer-Budić (Alica Pancer, Vendi Budić, Ana Mack, Sandro Jurišić) za rad pod nazivom Startas leti visoko.

Na otvaranju izložbe održat će se i panel diskusija Od ideje do proizvoda na kojoj sudjeluju: Silvio Vujičić – predsjednik Ocjenjivačkog suda natječaja, Nina Bačun i Roberta Bratović – autorice pobjedničkog koncepta, Dragana Zlatar-Silađev, tehnolog i v.d. voditelja Gumene obuće i Zdravko Vajić, modelar i kalupar u Gumenoj obući. Razgovor moderira: Morana Matković, kustosica Laube.

Također, podsjećamo vas da sve do kraja tjedna u HDD galeriji (Boškovićeva 18) možete pogledati izložbu Sanja Rotter: Woodoir, posvećenu iznimnom individualnom radu ove mlade produkt dizajnerice, koja gaji veliku ljubav prema drvu kao materijalu.

Radno vrijeme HDD galerije je od 10 do 20 h radnim danom, te od 10 do 15 h subotom. Vidimo se na programima Dana D 2014!