Odlučeni hrvatski pobjednici europskog natječaja Mladi Kreativni Chevrolet

| Design |

1. mjesto fotografija Maja Subotić i Ivan Orin Vrkas s članicom žirija Mare Milin

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika završila je nacionalna razina ovogodišnjeg, šestog izdanja natječaja Mladi Kreativni Chevrolet.

Dodjela, koju je vodila glumica Leona Paraminski, okupila je umjetnike, kreativne stručnjke i studente fakulteta primijenjenih umjetnosti, sudionike ovog europskog natječaja, čiji je cilj poticanje stvaralaštva i pružanje podrške mladim umjetnicima u ranim fazama njihove karijere.

Modnom revijom prikazano je deset finalnih kreacija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, nakon koje je nacionalni žiri odlučio o pobjednicima u kategorijimoda. Redateljica Irena Škorić, fotografkinja Mare Milin, modni dizajner Igor Galaš, grafički dizajnerski duo Marko Šesnić i Goran Turković te predstavnica Chevroleta Danijela Kasunićocijenjivali su dizajn odjeće za putovanje iz snova u odabranom Chevroletu.

Najboljom kreacijom proglašen je model Matije Čopa stvoren za putovanje u Zagreb, metropolu zelenih površina koje treba očuvati. Mladi dizajner inspiraciju je pronašao u Chevrolet Voltu - električnom automobilu s produljenim dosegom. Drugo mjesto pripalo je Vanji Veselić, dok je treću nagradu dobila Ana Bogdan.

Izložbom i projekcijom predstavljeni su već ranije nagrađeni radovi u kategorijamafotografija, video i vizualne umjetnosti, koji su uspjeli prenijeti traženi duh natječaja - optimizam, nove prilike i pomak prema novom načinu života. Zajednički rad Maje Subotić i Ivana Orina Vrkaša sa Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta proglašen je najboljom fotografijom.Igor Ilić s Akademije dramskih umjetnosti primio je nagradu za najbolji video, dok je za dizajn printa za majicu nagrađen Ivan Orin Vrkaš.

Osim priznanja, a za prvoplasiranei nastavka natjecanja na europskoj razini, studenti su nagrađeni novčanim iznosima od 1.200, 800, odnosno 500 eura (za prvo, drugo i treće mjesto).

Hrvatski će pobjednički radovi u srpnju, uz konkurenciju iz čak dvadeset i tri europske zemlje, biti stavljeni pred sud europskog žirija. Talent hrvatskih studenata na europskoj je razini prepoznat i nagrađivan više puta. Vjerujemo da će i ove godine naši predstavnici biti među europskim laureatima na završnoj ceremoniji Mladi Kreativni Chevrolet za 2012. godinu.