Nemojte se bojati kombinirati boje i uzorke!

| Design |

Nemojte se bojati kombinirati boje i uzorke!
Nemojte se bojati kombinirati boje i uzorke!

Većinom nismo previše oduševljeni ni odvažni kada je u pitanju miješanje i kombiniranje boja i uzoraka, a trebali bi biti. Oni koji se tek počinju baviti dizajnom interijera ili mu ranije nisu posvećivali dovoljno pažnje , takvo što može biti oprošteno jer je za „osjećaj“ što pripada skupa, a što ne, ipak potrebno malo prakse i znanja.

No potrebne su  i natuknice kako kombinirati boje, uzorke i materijale koje smo danas pripremili posebno za vas. Vjerujte, sve što vam treba je malo hrabrosti, naša 4 savjeta kako to učiniti bez pogreške i naravno vaša svemoguća mašta! I nemojte se bojati pogreške – ne može biti pogrešno ako se vama sviđa.

    1. Zašto je kontrast bitan?
Zašto je kontrast bitan?
Zašto je kontrast bitan?

Zamislite da ste ušli u sobu i da je svaki dio njezine površine prekriven istom vrstom materijala u istoj nijansi. Nakon što biste doživjeli početni šok, sobu biste kasnije doživjeli izuzetno dosadnom. U ovom, doduše malo vjerojatnom scenariju, ne postoji ništa što bi vas moglo zainteresirati, tako da je sasvim normalno da vaše oči i um odlutaju negdje gdje je prostor privlačniji.

Kontrast koji postižete miješanjem i usklađivanjem pružit će vizualni interes. Naša je tendencija da gravitiramo prostorima koji našim očima daju više elemenata da testiraju kohezivnu cjelinu, tako da bi se taj cilj trebali imati na umu kada krećete u kupovinu namještaja za prostoriju u kojoj  mislite postići kontrast.

Kada je u pitanju kontrasta, postoji velika mogućnost da pretjerate. Nažalost, tanka granica dijeli kontrast od kiča i pretjerivanja. Nakon određene točke, previše točaka vizualnog interesa postaju naporne i naše oči trebaju mjesto za odmor. Prostori koji su dobro osmišljeni i postižu ravnotežu između tih dviju krajnosti stvoraju skladan izgled.

    1. Igrajte se s uzorcima!
Igrajte se s uzorcima!
Igrajte se s uzorcima!

Kada je u pitanju miješanje i usklađivanje, uzorci su često prve stvari koje vam padaju napamet. Uostalom, možete ih koristiti uz korištenje boje kako biste stvorili vizualni interes unutar prostora za relativno zanemariv trošak u odnosu na slične stavke u neutralnim tonovima. Osim toga, možete ih primijeniti bilo gdje u sobi – od zidnih obloga, ključnih komada namještaja do velikih jastuka.

Ključ za uspješno miješanje uzoraka je kombiniranje različitih printeva koji uvijek moraju imati nekoliko zajedničkih niti. Također, neka printevi budu u sličnoj paleti boja te birajte uzorke s istom temom kako biste dobi kohezivan izgled.

Suzdržanost je također jedan od ključeva dobrog ukusa. Većina dizajneri interijera preporučuju maksimalno četiri uzoraka u jednom definiranom prostoru. Pobrinite se da razbijete obrasce pomoću neutralnih tonova.

    1. Dodajte teksturu
Dodajte teksturu
Dodajte teksturu

Kao što smo već rekli, u svijetu dizajna interijera, tekstura opisuje materijal pod prstima te dali opip materijala odgovara izgledu. Suprotstavljajući te osjećaje veoma je bitno prilikom dodavanja interesa za vaš prostor.

Tekstura je ključ kada je riječ o dodavanju vizualne težine i održavanju prostora. Ne zaboravite da je gruba tekstura često važnija i ugodnija za naše oči od one glatke. Dakle, ako ste u potrazi za oazom dobrodošlice, grube teksture su rješenje, dok je glatka tekstura tu da stvara elegantan izgled.

Što se tiče mjesta gdje postaviti teksturu u svojim interijerima, može dolaziti iz različitih izvora. Nemojte bježati od stavljanja tekstura na zidove kao pozadinu ili prekrivače.

    1. U obzir uzmite i stil

U obzir uzmite i stil

U obzir uzmite i stil

Na Wall.hr-u, često govorimo o pronalaženju osobnog stila ili identifikaciji interijera koji vam vizualno najatraktivniji kako biste ga lakše oponašali u svom prostoru. Krenete li od tuda i vodite li se onime što se vama sviđa, doista ćete teško pogriješiti.

Sve drugačije, a opet prekrasno!
Sve drugačije, a opet prekrasno!