Neboderi budućnosti

| Design |

Pobjednici natječaja eVolo

Početkom ožujka proglašeni su dobitnici “Natječaja za nebodere 2012” koji provodi “eVolo” magazin. Ovogodišnje natjecanje, utemeljeno 2006. godine, prepoznaje iznimne ideje koje iznova redefiniraju pojam  dizajna nebodera korištenjem novih tehnologija, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije te njihovu povezanost sa studijama o globalizaciji, fleksibilnosti, prilagodljivosti i digitalnoj revoluciji. Arhitekti koji provedu istraživanje o javnom i privatnom prostoru imajući na umu ulogu pojedinca i kolektive u stvaranju dinamične no ipak prilagodljive vertikalno integrirane zajednice na dobrom su putu da osvoje žiri ovog natjecanja. Nagrada se dodjeljuje onima koji svojim idejama pokažu da najbolje razumiju promjene u načinu razmišljanja prezentirajući ideju koja će izmijeniti način poimanja arhitekture te njezin odnos s prirodnim i izgrađenim okruženjem.

Iako su arhitekti graditelji snova samo u Nolanovom “Početku” (Inception), sa odlučnošću možemo reći da su arhitekti koji su sudjelovali na ovom natječaju zaista pravi “graditelji snova” u svakom smislu te riječi. Ova tri iako različita pobjednička koncepta zajedno ujedinjuju maštu, kreativnost bez granica te nas uvode u svijet snova i bajki. Iako se danas arhitekti uglavnom bave dosadnijom stranom svog posla, te najviše grade klasičnije domove, sretni su što postoje ovakvi zanimljivi natječaji na kojima si mogu dati oduška i stvarati iznimne koncepte nekretnina. Arhitekte možemo nazvati “ladicama snova” iz kojih se katkad izvuče koja ideja, no većina njih  ostane skrivena duboko u njima. U nečemu što je za nas samo umijeće crtanja i stvaranja zgrada, kuća i ostalih fizičkih nekretnina, krije se nepokolebljiva vizija i mašta stvaratelja koji daje ljudski osjećaj hrpi betona, čelika i žbuke.

Žiri ovosezonskog natječaja sastojao se od vodećih svjetskih arhitekata kao što su Maria Aiolova, Chris Bosse, Gaël Brulé (pobjednik ovog natjecanja iz 2011.), Julien Combes, Marc Fornes, Florian Idenburg, Minnie Jan, Mitchell Joachim, Jing Liu, Daisuke Nagatomo, Alexander Rieck, Michel Rojkind, Michael Szivos, Tobias Wallisser i Ma Yansong. Na natječaj se prijavilo 714 projekata iz 95 zemalja od kojih je žiri odabrao 3 pobjednka te pohvalio još 22 druga projekta.

Prvu nagradu su odnjeli Zhi Zheng, Hongchuan Zhao i Dongbai Song iz Kine za svoj projekt  “Himalaya Water Tower”. Oni su se vodili činjenicom da Himalaja i njeni ledenjaci čine 40% svjetske svježe vode te prepostavkom da će u budućnosti zemljine zalihe vode presušiti.   Zbog klimaskih promjena koje dovode do sve bržeg topljenja svjetskog leda, polako ali sigurno dolazi do nepoželjnih posljedica za cijeli svijet. Najugroženiji su stanovnici Azije koje žive na sedam velikih rijeka pod direktnim utjecajem topljenja ledene kore. Prijedlog dvojca je neboder smješten na visokom planinskom djelu Himalaje koji bi služio kao spremište vode i njenu regulaciju te dispreziju u zemlju. Grupirani neboderi prikupljali bi vodu u kišnoj sezoni, nakon čega bi je pročišćavali i zamrzavali u led te na taj način pohranjivali za buduću uporabu. Korist ovih nebodera je dvostruka, u vrijeme topljenja ledene kore prikupljali bi višak vode te tako sprečavali poplave dok bi u budućnosti tu vodu koristili za preživljavanje budućih generacija. Moramo priznati da izgledaju zaista impresivno, a i važnost im je neupitna te su zasluženo odnijeli prvo mjesto na ovom prestižnom natjecanju.

Pobjednici natječaja eVolo

Drugo mjesto sa svojim projektom “Mountain Band-Aid”, osvojili su Yiting Shen, Nanjue Wang, Ji Xia i Zihan Wang koji također dolaze iz Kine. Njihova ideja krenula je od pretpostavke kako industrijalizacija i rudarstvo uništavaju kineska prirodna dobra, osobito planine koje su u potrazi za mineralima iskorištene do maksimuma. Procesi iskorištavanja tla nisu samo doveli do uništenja jednog cijelog ekosustava već su odvajajući ih od njihovih prirodnih staništa, doveli do uništenje populacija. Upravo zato, osnovna ideja ovog koncepta je poticanje vraćanja iseljenih starosjedioca sa udaljene planine Hmong te simultano obnavljanje ekosustava planine Yunnan. Izgradnja njihovog projekta sastoji se od višeslojne konstrukcije, gdje se osim stambenog dijela, gradi sustav navodnjavanja i obogaćivanja cijele planine na kojoj se neboder nalazi. Dizajn ovog modernog „nebodera“ prati dizajn tradicionalnih kineskih sela kao i njihov tradicionalni način gradnje, pa se tako osim od djela za stanovanje, sastoji od djela za druženje mještana, malih farmi odnosno zemljišta za obradu te već spomenutog sustava navodnjavanja. Ovaj koncept bi narodu Hmonga trebao povratiti njihov izvorni način života pritom ne uništavajući, već dapače, obnavljajući njihov eko-sustav.Drugoplasirani natječaja eVolo

Dobitnik treće nagrade za projekt “Vertical Landfill” je Lin Yu-Ta sa Tajvana. Svoj projekt dizajner opisuje kao „spomenik civilizaciji“ te podsjetnik na nečuvene količine smeća koje svakodnevno proizvodimo. Smatra da su neboderi sami po sebi impresivni, no ono što njega impresionira je sasvim nešto drugo, a to je činjenica da kada bi na hrpu stavili smeće koje godišnje proizvedu stanovnici New Yorka, dobili bi toranj od 1300 metara, što je visina tri puta veća od Empire State Buildinga (450 metara). Današnji problem sve brže rastućih gradova sa odlaganjem i gospodarenjem otpadom, dizajner bi riješio okomitim odlagalištima/neboderima koji bi funkcionirali kao elektrane. Tornjeve bi smjestio u sam centar grada te bi njime napajao energijom cijeli grad, pri čemu bi se smanjili troškovi transporta otpada na odlagališta van gradova. Ovaj projekt smatra idealnim za upravljanjem otpadom u najvećim svjetskim gradovima. 

Neboderi bdućnosti

Autor: A.S.

Datum: 18.4.2012.

Foto: eVolo