Lajk dana – Olimpijske medalje

| Design |

Olimpijske medalje iz Londona 2012.

Sinoć su velikim zatvaranjem završile Olimpijske igre koje su nas više od dva tjedna zabavljale i veselile. Podijeljen je i zadnji paket medalja i svi sportaši su više-manje krenuli svojim kućama i obiteljima. Titulom najuspješnije zemlje na ovim Olimpijskim igrama mogu se pohvaliti Sjedinjene Američke Države s čak 104 medalje, od čega su 46 zlatne, na drugom mjestu nalazi se Kina s 87 medalja od čega je 38 zlata. Hrvatska se nalazi na 26. mjestu sa 6 medalja, zlatom vaterpolista, Sandre Perković i Giovannija Cernogoraza, srebrom veslača i broncom Lucije Zaninović te rukometaša koji su za nas uvijek zlatni.

Iako smo se svakoj medalji izuzetno veselili i za nju smo sa zanosom navijali, o njima znamo vrlo malo, pa vam donosimo nekoliko detalja o medaljama koje će sportaše podsjećati na njihov veliki sportski uspjeh u Londonu.

Kako se za svake igre medalje ponovo dizajniraju, čast da ove godine dizajnira olimpijsku medalju koja je san svakog sportaša pripala je dizajneru i profesoru s londonskog sveučilišta, Davidu Watkinsu. Ukupno je podijeljeno 302 paketa medalja koje su proizvedene u sjedištu Royal Minta u Liantrisantu u južnom Walesu.

Medalje su standardnog kružnog oblika jer predstavljaju svijet i na njihovom prednjem djelu snalazi se standardni simbol ljetnih Olimpijskih igara, Nika, grčka božica pobjede iz koje se nazire grčki Panathinaiko stadion. Na stražnjoj strani medalja  nalazi se čak pet simboličnih elemenata, prvi od njih je jezgra, odnosno baza koju čini logo Olimpijskih igara 2012., a koja je određena arhitektonska metafora za moderan grad te oblik trokuta koji nas podsjeća na dragulj što bi trebalo simbolizirati London, ali i vrijednost ove medalje.  Mreža simbolizira energiju koja predstavlja sportaše i njihove napore da dođu do ovog vrijednog komada metala. U pozadini je i rijeka Temza, simbol Londona te vrpca koja simbolizira slavlje i pobjedu. Zadnji simbol je kvadrat koji zapravo finalni balansirajući element koji se suprotstavlja cjelokupnom dizajnu medalje i stavlja fokus na centar medalje.

Olimpijske medalje iz Londona 2012.
Olimpijske medalje iz Londona 2012.

Teže 375-400 grama, debele su 7 mm i vrlo su velike u promjeru, čak 8.5 centimetra. Zlatne su napravljene su od 92,5% srebra i 1,34% zlata uz ostatak bakra, srebrene su napravljene od 92.5% srebra uz ostatak bakra, dok su brončane napravljene od 97% bakra. Sirovine za medalje osigurao je partner Olimpijskih igara u London, Rio Tinto, a većim djelom dolaze iz rudnika  u blizini Salt Lake Citya u SAD-u.

Čestitamo svim sportašima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama, a našim vlasnicima medalja poručujemo kako smo izuzetno ponosni na njih. Jedva čekamo igre u Riju!