Kazališno likovna božićna bajka u Kavani Kavkaz

| Design |

Najljepšu priču o obiteljskom i prijateljskom okupljanju i druženju u vrijeme Adventa komponirao i ispričao nam je u svom baletu P.I.Čajkovski. Onu o kojoj sanjare sva djeca, mala, velika kao i ona odrasla... To je priča o Orašaru, drvenom lutku kojeg djevojčica Klara dobije na poklon pod bor. U ponoć, kada svi odu na počinak, Klara se vrati po svog lutka koji zahvaljujući čarobnjaku Drosselmeyeru oživi. Orašar povede Klaru u prekrasne svjetove u kojima susreću čudesna bića. 

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz

Upravo je to bajka koju su Đenisa Pecotić i njena suradnica Tihana Cizelj željele prenijeti u Kazališnu kavanu Kavkaz. Tako je oživio njihov Kazališni put. Nastanili su ga Vila šećera, Vile cvijeća, Klara, Orašar, zločesti miševi, jedan gradić, jedne saonice i puno snježnih pahulja. A neki su i pobjegli iz Kazališnog puta pa ćete tako vidjeti Klarinu mamu kako se udobno smjestila na vitkom boru i Kralja šećera kako nas začuđeno promatra iz jedne velike staklene vaze. 

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz

Na originalnom kostimu iz predstave Građanin plemić (kostimografkinja Ana Savić Gecan, HNK Zagreb ) nastanilo se pak jedno veliko društvo Orašara, posebno oslikanih i spremnih namignuti onima koji im se dopadnu. 

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz

Složile Đenisa i Tihana i šumu, ne onakvu o kakvoj Shakespeare govori u Macbethu, već bajkovitu adventsku šumu. Doduše ...... njihova šuma visi naopako i osvijetljena je kako bi nam pokazala neke puteve, možda onakve kakve slika R. Magritte. 

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz

Srećom, kazališna kavana Kavkaz nas je počastila sa još jednim izvanrednim prostorom, onim koji otkrivate kada se spustite stepenicama u taj njegov najtajnovitiji, a rekla bih i najbajkovitiji dio. A tamo nas čeka sjajan portret Miroslava Krleže u izvedbi Z. Kauzlarića-Atača. A što je primjerenije ispod tog portreta od pisaćeg stroja starinskih manira na koji smo postavile adventski ukras, a koji asocira na ono što su ove dvije umjetnice prozvale Krležinim kovrčavim mislima.... Primjereno sadašnjem trenutku, zar ne? Našla su se tu i tri impresivna oglavlja izrađena za operu Aida (HNK Zagreb).  

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz

I za kraj, jedan od izložaka posvetile su vrijednim kuharima Kazališne kavane. Na četiri šeflje smjestile smo velike staklene kugle koje su nas asocirale na sve delicije koje će ukrašavati mnoge adventske trpeze u nadolazećim danima.   

Blagdanska bajka u Kavani Kavkaz