Kako urediti malenu spavaću sobu?

| Design |

Samo zato što je vaša spavaća soba malena, ne znači da ne možete ništa napraviti po pitanju njenog izgleda. Zahvaljujući ovim trikovima, koji su itekako upotrebljivi u bilo kojem stilu i budžetu, vrlo lako možete stvoriti iluziju velike i prostrane spavaće sobe.

Postavite ugradne police

Ako imate malenu spavaću sobu, vrlo vjerovatno nemate dovoljno prostora za skladištenje stvari. Plitke ugradne police mogle bi biti odlično rješenje, a time biste dobili potreban prostor za odlaganje stvari, ali i održali površinu poda slobodnom. Police neka ne budu dublje od 30 centimetara, a ako možete, pokušajte ih postaviti do stropa kako bi visina sobe izgledala viša. Osim toga, zadnji zid iza polica obojite u kontrastnoj boji kako biste stvorili dojam dubine.

Razmislite o svijetlim bojama

Tamne boje na prvu se mogu učiniti praktičnije, ali činjenica je da prostorije čine manjim. Naime, što je svijetlija nijansa boje u vašoj sobi, to će prostor djelovati prozračnije i otvorenije. Stoga uzmite u obzir nijanse kao što su svijetlo plava, siva, zelena, žuta i krem.

Obojite strop

Iako ste vjerovatno čuli da svijetao, bijelo obojeni strop prostoriju može otvoriti, razmislite o njegovom bojanju. Naime, strop obojen u svijetle nijanse ili pak s teksturom, automatski privlači poglede prema gore, pa će se time činiti višim, a time i cijela soba većom.

Investirajte u ogledalo

Sjetite se ogledala od zida od zida kojsi su bili popularni 70 - ih godina - vjerovatno ne želite baš to u svojoj spavaćoj sobi, ali razmislite o ogledalu manjih dimenzija ili zanimljivog oblika, jer činjenica je da ogledala prostoriji daju prostranost, reflektiraju svijetlost i otvaraju cijeli prostor.

Pucajte na veliko i široko

Veliki broj ljudi misli da je u maleni prostor najbolje smjestiti i komade nameštaja koji su malenih dimenzija. Ali, razmislite o tome još jednom! Bolje je da, gdje je to moguće, koristite duge i široke komade namejštaja - dugačke zavjese, visoko cvijeće, široke police...