Kako uravnotežiti udobnost i stil u vlastitom domu?

| Design |

Kako uravnotežiti udobnost i stil u vlastitom domu?
Kako uravnotežiti udobnost i stil u vlastitom domu?

Kao redovitog čitatelja/čitateljice rubrike „Design“ na našem portalu, sigurno znate i ne čudi vas činjenica da mnogi od nas smatraju kako je estetika neizostavan i ključni dio dizajna interijera. No također mnogi smatraju kako je naš dom mjesto gdje se moramo osjećati udobno i sigurno, udaljeno od stresova i problema koje pruža vanjski svijet. Stoga se postavlja pravo pitanje – kako pronaći ravnotežu između stila i udobnosti?

Iako danas možemo pronaći niz proizvoda koji su stilski osvješteni i udobni u jednakoj mjeri, pri projektiranju cijele prostorije uobičajeno je balansirati između te dvije opcije. U tim situacijama, to može biti veoma frustrirajuće te često ne znamo pravilno izbalansirati udobnost i stil kako biste postigli konačan izgled koji volite, već se pomirite sa sudbinom.

Srećom, mi smo tu. Objasnit ćemo vam kako pravilno uravnotežiti stil i udobnost, a da pritom ne zanemarite ni jednu od te dvije značajke. Donosimo vam 4 načina kako ćete stvoriti prostor koji je savršen spoj udobnog i chica.

1. Razmislite o prijelaznom stilu

Razmislite o prijelaznom stilu
Razmislite o prijelaznom stilu

Jeste li znali da postoji određeni smjer dizajna interijera koji djeluje između modernog i tradicionalnog dizajna? Ta se vrsta dizajna bavi spomenutim prijelaznim stilim, a cijela premisa ove estetike fokusira se na uspostavljanje ravnoteže između udobnosti i stila.

Važno je napomenuti da iako ćete povremeno vidjeti rustikalne elemente koji se koriste u modernom dizajnu kao sredstvo stvaranja kontrasta i suprotstavljanja – to nije isto kao prijelazni stil. Umjesto toga, prijelazni stil koncentrira se na sjedinjavanje relativno jednak broj modernih i tradicionalnih komada namještaja kako bi se stvorili uravnotežen prostor u ukupnom poretku.

2. Birajte udobnost tamo gdje se broji

Birajte udobnost tamo gdje se broji
Birajte udobnost tamo gdje se broji

U idealnom svijetu, nikad ne biste morali birati između udobnosti i stila. Međutim, u stvarnom svijetu to nažalost nije slučaj, stoga moramo odrediti prioritete.

U osnovi se svodi na to da odaberete udobnost tamo gdje vam je najpotrebnija. Uostalom, nije važno koliko cool i moderno mora kauč izgledati već kako ćete se osjećati sjediti na njemu i uživati. Neka vam udobnost bude prioritet kada su u pitanju otvorene i funkcionalne stavke kao što su namještaj za dnevni boravak, pod i tekstil.

Proračun je također faktor za razmatranje. Kada je upitanju udobnost, nemojte se bojati potrošiti veću količinu novaca.

3. Stvorite stil vizualnim elementima

Stvorite stil vizualnim elementima
Stvorite stil vizualnim elementima

Nakon što ste svoje udobne temelje postavili na mjesto, učinite korak natrag i bacite pogled na ostatak sobe. Izazov je identificirati područja u kojima možete pridonijeti svoj smisao za stil prostora. Ne brinite, to nije teško jer mogućnosti doista ima beskonačno puno.

Cilj je odrediti područja s najveći vizualni dojmom. To znači stvari poput boje koje ste izabrali za svoje zidove i dekor stavke s kojima ćete ukrasiti sobu i rasvjetna tijela.

Budući da se trendovi mijenjaju vrlo brzo, ima smisla da bi se za stilski izbor trebalo manje novaca potrošiti te vam tako neće biti teško svakih nekoliko godina ponovno sve promijeniti.

4. Kupujte ono što volite

Kupujte ono što volite
Kupujte ono što volite

Nikada ne kupujte ono što vam se ne sviđa samo zato što je trendi i moderno - biti robom trenda i mode učinit će vaš dom sve samo ne sretnim i opuštajući mjestom. Stoga slušajte samo svoje srce (i oko).