IKEA savjetuje: Kako uzgojiti vlastiti vrt u zatvorenom?

| Design |

IKEA šipka i spremnik - 150 kn
IKEA šipka i spremnik - 150 kn

"Sve više nas živi u gradovima i nemamo svi vlastiti prostor na otvorenom, a ni vremena za brigu o vrtu", kaže Ikein stilist Carl Braganza. Mogućnosti za uzgoj u zatvorenom poput ova tri načina koja ćemo danas predstaviti donose iste rezultate uz manje truda. Svakako ne propustite ovo pročitati!

Kuhinjski vrt sa začinima je prva ideja kada su u pitanju vrtovi na zatvorenom. Sam miris svježih začina i sušenih papričica inspirirat će vas i natjerat na kuhanje. Viseće lončanice način su za uštedu radnog prostora, ali i lijep ukras. Upotrijebite ih za uzgoj vlastitih začina ili kao posude za kupljene začine. Kuke su savršene za sav alat koji ti treba: kantu za zalijevanje, škare i vrpcu za vezanje i sušenje viška začinskog bilja. Vrt na zatvorenom samostalna je cjelina – neka bude malen ili velik ovisno o tome koliko vam prostor, mogućnosti i volja to dopuštaju.

IKEA zidna polica - 529 kn
IKEA zidna polica - 529 kn

Drugi način kako napraviti vrt na zatvorenom uključuje dodavanje biljaka u kupaonicu čime se odmah postiže osjećaj utočišta. Ljestve ne zauzimaju mnogo prostora, pa pomoću njih možete ostaviti veći dojam ako ih spojite nekoliko. Obojite jedne u jarku boju neka se ističu u bijeloj kupaonici.

Odaberite biljke kojima pogoduje vlažan zrak i poigrajte se s različitim teksturama, oblicima listova ili visećim biljkama te dodajte par cvjetova koji će razbiti monotoniju zelenog. Odaberite lončanice raznih veličina i oblika, ali samo u jednoj ili dvije boje radi sklada. Umiješajte ručnike, lijepe sapune, čak i pokoju sliku – nešto za uživanje u pogledu tijekom kupke.

IKEA vaza/zdjela, 3 kom, 119,90 kn
IKEA vaza/zdjela, 3 kom, 119,90 kn

Možda mislite da nemate prostora za unutarnji vrt, no sve što vam treba je dio stola. Kaktusi i sukulenti ne zahtijevaju mnogo brige, pa su dobar izbor ako nemate vremena ili vas često nema kod kuće. Kolekcija kaktusa dramatičan je ukras pa se zabavi igrajući se raznim stilovima.

Za pješčani vrt

1. Obložite dno staklene posude sitnim šljunkom – crni šljunak lijepa je i solidna podloga – i dodajte komad ugljena koji će upiti višak vode.

2. Stavite kaktus u zasebnu, manju posudu s mješavinom zemlje i pijeska. Obavezno imajte zaštitne rukavice dok ga premještate te ga stavite u staklenu posudu.

3. Posipajte pijesak različitih boja oko vanjske strane kaktusa. Na kraju žlicom obložite kaktuse pijeskom i očistite ih mekim, suhim kistom.

Za šljunčani pustinjski vrt

1. Obložite dno staklene posude kamenčićima i dodajte komad ugljena.

2. Dodajte zemlju i obložite strane s još šljunka.

3. Na kraju posadite sukulente i na vrh dodajte još kamenčića.