Ekološki prihvatljivi izumi koji mijenjaju živote na bolje

| Design |

Jestive žlice za sladoled

Kada je u pitanju smanjenje našeg utjecaja na zdravlje okoliša, morat ćemo prevaliti još dugi put kako bismo mogli reći "da, doista smo smanjili štetu". No, malim koracima čine se velike promjene. Danas slavimo (ili bismo trebali slaviti) Dan planeta Zemlje, no činjenica da ga slavimo u najtoplijoj godini od kad je mjerenja, trebala bi nas veoma zabrinuti. Srećom, sve je veći broj velikih poduzeća koje najavljuju promjene i proizvode ekološki prihvatljive proizvode za mase. Tako je IKEA objavila novu održivu dekoracijsku liniju kako bi nam pomogli da živimo u zdravijem svijetu. Dakle, što je sljedeće? Mydomaine.com predstavio je 5 ekološki prihvatljivih izuma koji bi mogli promijeniti naše živote i utjecaj na okoliš u budućnosti. 

Jestive žlice

Korištenje plastičnog jednokratnog pribora izgleda bezopasno, no prema istraživanju, ova navika ima ozbiljne posljedice. Svake godine Amerikanci bace toliko jednokratnog plastičnog pribora da je njime moguće okružiti Zemlju čak 300 puta. Kako bi se riješili tog problema, indijska znanstvenica i osnivačica Bakey's Foodsa Narayana Peesapaty kreirala je jestive žlice. Dostupne u slatkom, slanom i neutralnom izdanju, žlice su napravljene od riže, bražna i vode. Rok trajanja im je tri godine, a nakon 4 dana same se raspadnu ako ste ih koristili, ali ne i pojeli.

Jestive boce vode

Jestive boce vode

Tim iz Skipping Rocks Lab stvorio je genijalno rješenje kako se riješiti globalnog problema plastičnih boca. Ooho! je tanka, prozirna algasta navlaka koja može držati tekućinu. U potpunosti je biorazgradiva, a možete je i pojesti. Cilj im je iskorijeniti korištenje plastičnih boca zauvijek.

Stroj za proizvodnju korisnih plastičnih predmeta iz nepotrebne plastike

Stroj koji reciklira plastiku u dekoraciju

Precious Plastic, niz je automatiziranih strojeva koji pretvaraju plastiku u kućanske predmete te mogu promijeniti način na koji reciklirate i ukrašavate svoj dom. Tvorac je nizozemski dizajner Dave Hakkens, čovjek koji stoji iza Phonebloksa - inspiracije za Googleov modularni telefon. S ciljem da bi recikliranje plastike postalo dostupnije, strojevi uništavaju otpad, zatim ga rastope i oblikuju u korisne predmete, uključujući i geometrijske čaše i lustere.

Biorazgradivi konac za zube

Biorazgradivi zubni konac


Ne razmišljamo o šteti koju čine odbačene četkice ili konac za zuve, ali ekološki osviještena tvrtke Goodwell ističe kako upravo taj otpad ide ravno u zemlju. Njihov najnoviji izum, GoodFloss, pametan je dizajn napravljen od mješavine biorazgradivih materijala, a dolazi u setu od četiri, u istoj veličini i obliku kao kreditna kartia, tako da se uklapa u vaš novčanik.

Zeleni živi zidovi

Zeleni zid

Ako ste mislili da je zagađenje zraka samo vanjski problem ili problem velikog grada, harvardska studija dokazuje da ste u krivu. Istraživači su otkrili da razina ugljičnog dioksida u zgradama predstavlja stvarnu prijetnju te značajno utječe na našu sposobnost koncentracije i donošenja odluka. Upoznajte tvrtku AgroSci koja stvara zelene zidove života te uspješno pomoću biljaka čisti zrak od štetnih tvari i prirodno smanjuje buku i toplinu. Tvrtka ima patentirani sustav koji povećava sposobnost biljaka za pročišćavanjem zraka - tvrde da njih sustav od 300 biljka na zidu ima kapacitet pročišćavanja koje bi inače imalo 60 000 kućnih biljaka.