Donosimo vam 5 dobitnica nagrade za najbolje "male" kuće u 2014. godini

| Design |

Prošlogodišnja Overall pobjednica na AIA Awardsu +13
Prošlogodišnja Overall pobjednica na AIA Awardsu +13

Na ovogodišnjoj konvenciji Američkog instituta arhitekture (skraćeno AIA), nagrade za male projekte dodjeljene su onima koji su dokazali da briljantnost dolazi u veoma malim paketima. Ovogodišnji kriterij po kojem su se dijelile nagrade bila je snalažljivost. Tražio se dizajn koji može učiniti više od manjeg, a pritom ograničenja pretvarati u prilike. Ovih 5 modernih, kompaktnih i gotovo neustrašivih kuća koje ćemo vam predstaviti ovogodišnje su dobitnice nagrade za najbolje „male“ kuće u 2014. godini (The AIA Award For Best Small Houses Of The Year).

THE FALL HOUSE

The Fall House
The Fall House

The Fall House (Fourgeron Architecture)je trosobna kuća sagrađena na obali Kalifornije nedaleko Big Sura. Osim što nudi savršen pogled na ocean, ovaj mali dom nudi i veliku dozu održivosti. Osim održivih materijala, tu je i pasivna konstrukcija, zeleni krov i reducirana potrošnja vode i energije.

REDACTION HOUSE

Redaction House
Redaction House

Redaction House (Johnsen Schmaling Architects) kompaktna je kuća prilagođena prigradskom naselju uz jezero. Smještena u Oconomowocu u Wisconsinu, ova se kuća svojom rustikalnom prirodom i tako obložena cedrovinom  savršeno spaja u svoje spokojno okruženje.

OLIVE GROVE HOUSE

Olive Grove Home
Olive Grove Home

Olive Grove Home (Cooper Joseph Studio) svoje je ime dobila masliniku koji je okružuje u Geyservillu u Kaliforniji. Ova jednosobna kuća od samo 70 kvadrata ima veliku prednost – u potpunosti je samoodrživa, a vlasnici bi mogli živjeti isključivo od zemlje i solarne energije.

TOPO HOUSE

Topo House
Topo House

Topo House (Johnsen Schmaling Architects) nalazi se u Blue Moundsu u Wisconsinu i oličenje je mirnog života u kolibi. Ova je kuća stopila se s brežuljcima i zemljom zahvaljujući topografskim prednostima okruženja.

FLIP HOUSE

Flip House
Flip House

Flip House (Fourgeron Architecture) je jedina kuća s pobjedničke liste koja se nalazi u urbanoj sredini i to u urbanoj sredini San Francisca. Arhitekti su iskoristili apsolutno sve prednosti brdovitog krajolika i stvorili zapanjujuće staklene fasade s zadivljujućim pogledom na grad.