6 načina kako kreirati kuhinju baš po vašoj mjeri

| Design |

Kuhinja koja glumi da je dnevna soba
Kuhinja koja glumi da je dnevna soba

Predstavljeni sustavi kuhinja, koje možete pronaći i na Ikeinim stranicama, daju mnoštvo opcija različitih stilova i dizajna, među kojima smo pronašli 6 načina kako kreirati kuhinju koja će odgovarati baš vama. Ona prvenstveno mora biti fleksibilna i funkcionalna, a zatim svakako mora biti oku primamljiva. Danas smo prepuni odličnih ideja za organizaciju, dekoraciju i dizajn funkcionalne prostorije koja dobro izgleda, stoga iskoristite naše ideje i kreirajte kuhinju koja je baš po vašoj mjeri.

1. Izgled dnevne sobe s funkcijom kuhinje

Veliki je izazov stopiti kuhinju s dnevnom sobom. Stoga je IKEA standardne kuhinjske elemente učinila što sličnijima namještaju za dnevnu sobu pa su tako dobili kuhinju (na slici iznad) koja zapravo uopće ne izgleda kao kuhinja.

Visoko rješenje za odlaganje stvari skriva jednu sočnu tajnu – prepuno je pribora za kuhinju i jelo. Nema ručki ni kvaka nego se otvara na pritisak pa glatka i ujednačena površina ostavlja elegantan dojam. Također, u većini kuhinja možete vidjeti nekoliko uređaja. U skrivenoj kuhinji skriveni su i uređaji, poput ovog hladnjaka/zamrzivača koji se pravi da je element za odlaganje.

2. Ekološki prihvatljiva kuhinja

Ekološki osviještena kuhinja
Ekološki osviještena kuhinja

Želite li znati koja je tajna održivog života? Nova tehnologija i staromodni pristup hrani – nikad nije bilo lakše imati ekološki prihvatljivu kuhinju.

Voda je ograničen resurs pa ima smisla smanjiti njenu potrošnju. Potražite slavine s ugrađenom funkcijom uštede vode: sve IKEA kuhinjske slavine smanjuju potrošnju vode do 40 %. Još više vode možete uštedjeti ako promijenite način na koji perete povrće. Umjesto da ga perete pod tekućom vodom, u posudu utočite nekoliko centimetara vode i povrće operi u cjedilu.

Pomalo smo zaljubljeni u LED rasvjetu. LED žarulje koriste do 85 % manje energije nego standardne žarulje, a traju i do 20 godina. Trebamo li uopće išta dodati?

S indukcijskim kuhalištima kuhate brže i učinkovitije jer ona prestaju koristiti energiju čim s njih podignete posudu. Troše do 40 % manje energije pa ćete razliku vidjeti i na svom računu za struju. Pećnica s funkcijom pečenja na paru također štedi energiju, a para pojačava okuse pa će hrana imati još bolji okus.

Činjenica je da je strojno pranje pune perilice posuđa učinkovitije nego pranje iste količine posuđa ručno. Jednostavno uklonite ostatke hrane s posuđa i posuđe slažite u perilicu dok je ne napunite. Rješenje za razvrstavanje otpada najbolje je instalirati ispod ili pokraj sudopera kako bi lako mogli odvajati organski otpad od drugog otpada i otpada za reciklažu. Sve što se može reciklirati možete samo ubaciti u otvorene kante.

3. Kuhinja s dobrom ogranizacijom

Organizacija je ključ svega
Organizacija je ključ svega

Najveći se dio posla u kuhinji obavlja između štednjaka, sudopera i hladnjaka. Te tri točke i imaginarna linija između njih čine ono što stručnjaci za kuhinje nazivaju „radnim trokutom“. Taj je trokut tajna funkcionalne kuhinje. Kad odredite svoj trokut, trebate sve organizirati tako da svaka zona bude dorasla svom zadatku.

Svaki kuhar želi dobru rasvjetu, prostor i organizaciju. Ova zona za kuhanje ima sve to. Reflektori na stropu i napa daju izravno svjetlo točno tamo gdje treba, šipke na zidovima služe kao rješenje za odlaganje lonaca, tava i drugog prijeko potrebnog pribora, a s radnim prostorom sa svake strane kuhališta nikad neće nedostajati mjesta za odlaganje vruće tave.

Kuhinjski otok daje puno prostora za odlaganje i veliku radnu ploču za pripremu hrane. Svog pomoćnog kuhara postavite za otok, a vi se pobrinite za glavni dio kuhanja i uskoro će u vašoj kuhinji sve ići kao podmazano.

Neka sve potrebno za jelo uvijek bude blizu stola. Pribor za jelo, čaše, tanjuri te stolnjaci i ubrusi svi mogu stati u ovaj samostojeći element pa će djeca uvijek moći postaviti stol bez trčkaranja po kuhinji.

4. Kako kuhinju učiniti prikladnom za sirovu hranu?

Neka vam začini uvijek budu svježi
Neka vam začini uvijek budu svježi

Ako više volite svoje voće i povrće pripremati u sokovniku nego kuhati, ovi će vam savjeti pomoći da kuhinju uskladite sa svojim stilom prehrane sirovom hranom. Svježe je bilje i povrće osnova svake kuhinje sa sirovom hranom, stoga je nekoliko zidnih šipki i organizatora prenamijenjenih kako bi se stvorio mali kućni vrt na prozoru. Metalne su košare idealne za sadnju biljaka, a viseće police odlične su za spremanje svježe ubranog bilja iz vrta.

Staklene i plastične posude odlične su za čuvanje sastojaka poput orašastih plodova, sjemenki i začina. Staklenke su idealne za fermentaciju i klicanje hrane. Nama se sviđa ideja otvorenih polica s kojih vam je sve pri ruci. Pribor koji trebate svaki dan korisniji je kad ga je lako pronaći.

Sirovoj je hrani ponekad potrebno puno pripreme. Radne ploče od nehrđajućeg čelika idealne su jer se lako čiste, a niža razina radne ploče odlična je kad ručno gnječite povrće i izvlačite sokove. Jedinice na nogama čine kuhinju prozračnijom, a s njima je i čišćenje puno jednostavnije.

5. DIY kuhinja

Kuhinja
Kuhinja "uradi sam"

Mislite da si ne možete priuštiti kuhinju po mjeri? Razmislite malo bolje. S malim budžetom i malo mašte od standardne kuhinje možete napraviti personaliziranu, modernu i jedinstvenu kuhinju.

Ukrasne trake veliki su hit u ukrašavanju doma i ima ih u raznim bojama i s raznim uzorcima. Također, lako se lijepe i skidaju pa su povoljan način za ukrašavanje kuhinjskih elemenata jer ih možete mijenjati prema svom raspoloženju. Nove kvake i ručke također mogu promijeniti izgled vaše kuhinje. Ta je tema zadržana u cijeloj kuhinji koristeći kvake i ručke u odgovarajućem stilu kako bi se kreiralo jedinstveno zidno rješenje za odlaganje.

Stare novine kreiraju zaštitu protiv prskanja, no mogu se koristiti i druge vrste papira. Sve što trebate je PVA ljepilo i četka ili valjak za lijepljenje papira na odabranu površinu. Pluteni podlošci na zidu modernija su verzija plutenih ploča, a čine praktično mjesto za vješanje buketića sušenog bilja, recepata, fotografija i drugih izvora inspiracije.

Naš posljednji savjet za tvoje kreativno izražavanje? Tekstili i vrpce. Možete ih omotati oko gotovo bilo čega ili objesiti na predmete kako bi dobili svjež novi izgled.

6. Kako pametno iskoristiti malen prostor?

Pametno iskoristite malen prostor
Pametno iskoristite malen prostor

S malim kuhinjama trebate pametne ideje kako bi maksimalno iskoristili svoj prostor. Jedna je od takvih i rješenje za odlaganje oko cijelog okvira vrata. Ne trebate se brinuti o tome kako ćete dohvatiti jer vam treba samo jedna sklopiva prijenosna stepenica koja neće zauzeti puno prostora. Upotrijebire elemente sa staklenim frontama; s njima se mali prostori doimaju otvorenijima. Dodatan efekt stvorit ćete rasvjetom, a na taj način možete i izložiti sve svoje omiljeno stakleno posuđe i ukrasne predmete.

Kolica će ti dati dodatni radni prostor kad ti treba te ga sakriti onda kad vam ne treba. Također će dati i dodatno rješenje za odlaganje, a i pokretna su pa ih možete koristiti kako god želite, u kuhinji ili bilo gdje drugdje.

Dizanje rješenja za odlaganje s poda ključno je ako želite napraviti mjesta za mali stolić za doručak. Zidni regal iznad stola najbolje će iskoristiti prostor i usput vam dati praktično mjesto za odlaganje posuđa za jelo. Kad napravite kuhinju koja maksimalno iskorištava mali prostor, iznenadit ćete se koliko ti stvari može u nju stati.