5 savjeta kako uklopiti ogromnu sliku ili fotografiju u svaki dom

| Design |

Velike slike u domu

Svaki put kada posjetimo neki dom čiji zid krasi ogromna slika - pomislimo kako bi voljeli tako nešto i na svojem zidu no iskreno uvijek nam se ta ideja čini malo preodvažna. Sada kada se autorica ovih redaka odlučila za nešto takvo i u svojoj spavaćoj sobi, donosimo vam nekoliko savjeta za kako postaviti ogromnu sliku na zid, a da se uklapa savršeno.

Naime, velika moderna umjetnička slika na zidu razbija monotonost u vašem domu i daje mu neku toplinu, no kada nije dobro inkorporirano u prostoriju, ogromno umjetničko djelo može biti šaka u oko koja uništava inače savršeno uređenu sobu. Prije nego što vam u nastavku donesemo savjete, jako je bitno i što je na slici ili fotografiji. U zadnje vrijeme sve je modernije na zid stavljati vlastite fotografije obrađene u nekoj od brojnih fotoaplikacija. Na zid možete staviti svoje fotografije napravljene u Andy Warhol stilu, vaše fotografije mora, planina, ali i obične geometrijske likove u boji. Naravno, možete napraviti i replike poznatih slika, ali i kupiti sliku neku mladog suvremenog umjetnika. Svi oni koji si planiraju napraviti sami neku sliku, prvenstveno je bitno da odlučite gdje ćete je postaviti, zatim da odredite dimenziju koja vam treba, a onda je na canvas platnu možete napraviti u svakom print studiju u vašem gradu. A sada u nastavku pročitajte savjete kako uklopiti ogromnu sliku ili fotografiju u svaki dom.

1. Ostatak prostora neka bude jednostavan. Iako na prvu vrlo jednostavan savjet, jako je bitno da veliku sliku ne postavljate u prostoriju koja je i onako prenatrpana namještajom i dekoracijama. S obzirom na to da bi slika trebala zaokružiti cijeli prostor, a opet se malo isticati naš prijedlog je spavaća soba jer u njoj uglavnom imamo ormar, krevet i ormariće i prostor iznad kreveta gotovo je uvijek prazan.

Minimalistički dom s velikom slikom
Minimalistički dom s velikom slikom

2. Uparite je s drugim elementom u prostoriji. Zamislite da ste stan uredili u bijelo - bež nijansama, a odlučite staviti pastelno zelenu sliku na zid - uparite je s jastucima u istoj boji. Jastuci, kauč, fotelja, lampa, stolice - bitno je da neki detalj u domu nadopunjuje sliku i da slika nadopunjuje neki detalj u prostoriji. Tom vezom se stvara sklad i slika postaje dio prostora, a ne izgleda kao da je tu ostala od prethodnog stanara.

Kombiniranje velike slike i nečeg u prostoriji
Kombiniranje velike slike i nečeg u prostoriji

3. Razmišljajte izvan zida. Ako i nemate prazan zid gdje bi objesili ogromnu sliku, ne očajavajte jer izgleda i jako cool kada je samo naslonite na neki zid dok je na podu. Zapravo, neovisno o tome imate li prostora na zidu, nekada tako položeno izgleda i puno bolje nego na samom zidu tako da je bitno i da tu opciju imate na umu. Možete je postaviti i na neku stolicu, klupu ili ormarić. Malo se poigrajte s opcijama koje nisu zid.

Slika naslonjena na zid
Slika naslonjena na zid

4. Neka slika bude suptilna i nježna. Jako dobar način za popuniti prazan zid ili prostor u vašem domu slikom bez ukrade svu pažnju vaših gostiju, ali i vas je da su boje i uzorci na slici nježni i u nijansama uređenja vaše prostorije. Tako će se slika neprimjetno uklopiti u cijelu priču vaše prostorije bez da previše odvlači pažnju.

Velika slika u nijansi uređenja doma
Velika slika u nijansi uređenja doma

5. Stavite je uz ostala umjetnička dijela.  Ovaj savjet je totalno suprotan od prvog savjeta, ali to je zato što nisu svi domovi uređeni u minimalističkom stilu. Za sve one koji ipak imaju uređen dom s više elemenata i misle da bi velika slika prejako dominirala nad ostalim dekoracijama, naš savjet je da je okružite drugim umjetničkim djelima, dekoracijama i namještajem poput polica i komoda kako bi umanjili njen značaj. 

Velika slika uz puno dekoracija
Velika slika uz puno dekoracija