14 savjeta kojima vrtlarenje postaje dječja igra

| Design |

Lijepo vrijeme budi prirodu, a samim time ona zahtjeva i njegovanje. Od iskorištenih zrnaca kave do načina kako spriječiti ulazak prljavštine pod nokte, donosimo vam najnovije savjet i trikove!

1. Kako biste uklonili taloge soli koji se formiraju na glinenim posudama za cvijeće, napravite smjesu od jednakih dijelova bijelog octa, medicinskog alkohola i vode u bočici s raspršivačem. Nanesite mješavinu na posudu i plastičnom četkom iščetkajte. Ostavite posudu da se osuši prije nego u nju vratite ili posadite biljku.

2. Kako biste spriječili da vam prljavština uđe pod nokte dok radite u vrtu, prođite vrškom prstiju preko sapuna prije početka rada. Sapun će učinkovito zabrtviti prostor ispod noktiju te se prljavština neće moći nigdje zavući. A kad ste gotovi s vrtlarenjem, uzmite četkicu za nokte i uklonite sapun…vaši nokti će sjajiti od čistoće.

3. Kako biste spriječili nakupljanje trave na flaksu vašeg trimmera koje može uzorkovati zastoj ili puknuće istog, namažite flaks biljnim uljem prije nego ga namontirate na trimmer.

4. Ikoristite alat s dugom drškom za mjerenje u vrtu! Položite alat s dugom drškom na tlo i pored njega postavite krojački metar. Permanentnim markerom označite centimetre I decimetre na dršci te kad vam zatreba metar u vrtu za sađenje biljka na određenoj udaljenosti jedne od druge imat ćete ga odmah kraj sebe.

5. Kako biste uvijek imali žicu pri ruci samo ugurajte klupko žice u glinenu posudu. Kroz rupicu u dnu posude provucite žicu van i posudicu objesite naopako (poput zvonca) na vidljivo mjesto u vrtu. Na taj način više nikada nećete morati tražiti žicu dok radite u vrtu.

6. Male glinene posude su sjajna zaštita za mladice. Štite ih od neočekivanih niskih temperatura noću i smrzavanja.

7. Glinenim posudama možete zaštiti I svoje cvijeće dok zalijevate vrt. Rasporedite ih uz gredicu s cvijećem, na jednakim udaljenostima te će one spriječiti crijevo za zalijevanje od prelaska na gredicu dok ga vučete sa sobom.

8. Kamenje može poslužiti kao sjajan ukras za vaš vrt. Napišite imena biljaka na uglačanu površinu kamena te položite isped gredice. Okružite ga s manjim kamenjem kako bi se isticao i u trenu imate efektni ukras u vrtu.

9. Muče vas biljne uši? Možete ih se riješiti snažnim mlazom vode koja sadrži antibakterijski sapun. Uz to, uzmite malo ljepljive trake! Omotaje ruku njome tako da ljepljivi dio bude okrenut prema van (glatki neljepljivi dio dodiruje vašu kožu) I lagano prođite po lišću biljaka koje imaju uši. Usredotočite se na donju stranu listova jer se dosadna uš najčešće ondje skriva.

10. Sljedeći put kada povrće kuhate u vodi ili na pari, iskoristite vodu (ohlađenu) u kojoj ste ga kuhali za zalijevanje kućnih biljaka. Bit ćete oduševljeni kada vidite kako biljke reagiraju na malo “povrtne juhe."

11. Upotrebite ostatke čaja ili kave kako biste “zakiselili” zemlju vaših biljaka kojima je potrebno kiselo tlo, poput azaleja, rododendrona, kamelija, gardenija ili čak borovnica. Jednom mjesečno nanesite tanak sloj čaja ili kave kako bi pH zemlje ostao blago kiselkast.

12. Čajem od kamilice otjerajte gljivice koje često napadaju mladice. Malu količinu čaja nanesite oko mladice jednom tjednom ili pošpricajte ako imate raspršivač.

13. Trebate li stol za posluživanje čaja u vrtu, poslužite se glinenim posudama za cvijeće i njihovim tanjurićima. Okrenite veliku posudu za cvijeće naopako i poklopite je jednako velikim tanjurom. Kad ste gotovi s čajem, napunite tanjur vodom kako biste ptičicama osigurali njihovo pojilište.

14. Najbrži način za sušenje biljaka: rasprostrite arak novinskog papira na stražnje sjedalo automobila, posložite biljke u jednom sloju na papir te zatvorite stakla i vrata automobila. Vaše biljke će se savršeno osušiti, a auto će još bolje mirišati.