Ultra-moderna austrijska kuća kojoj se samo možemo diviti

| Architecture |

Na obroncima mjesta Rankweil Brederis u Austriji, okružena novim obiteljskim kućama, nalazi se hibridna stambena skulptura austrijskog arhitektonskog studija Marte.Marte, koja svojim izgledom prelazi granice svakodnevne građevinske prakse. Da li je to kompleksna paviljonska formacija, perforirana kuća s atrijumom ili ultra-moderna reinterpretacija tipične seoske kuće koja je karakteristična za ovu regiju?

Nijedan od pokušaja da se Bathhouse objekt definira nije u potpunosti pravedan prema ovoj jednokatnoj strukturi. Kompleksna unutrašnjost betonske skulpture varira od hermetične do transparentne, djelomično razdvajajući i istovremeno povezujući unutarnji i vanjski prostor. Arhitektonski elementi ocrtavaju pomalo udaljenu, ali veoma preciznu sliku u sivim i zelenim nijansama u okviru koje krajnje savršenstvo leži u svakom detalju. 

Na prizemlju prevladava drugačija atmosfera: osvijetljeni su precizno oblikovani, introvertni prostori. U sauni i pratećim prostorima – krem bijeli sjaj epoksidnih premaza potpuno odvaja prostore od njihove stvarne funkcije. U rukama dizajnera, beton je oblikovan u skulpturu u kojoj se živi, koja dobiva na svojoj izražajnosti zahvaljujući napetosti između betonske školjke:  kompleksne, precizne, čvrste i, u samoj srži, pripitomljene vode.