8 arhitektonskih remek-djela koja morate vidjeti

| Architecture |

Wat Rong Khun ili White Temple, Tajland

Diljem svijeta možemo pronaći zemlje i gradove u kojima se nalaze remek-djela arhitekture, no neka od njih doista su toliko očaravajuća da bismo čak cijelo putovanje mogli isplanirati i posvetiti samo njima. Kako bismo mogli vidjeti neka od ovih 8 arhitektonskih remek-djela, morat ćemo posjetiti Tajland, SAD, Iran, Portugal, Francusku, Ujedinjene Arapske Emirate ili pak naše drage susjede Mađare. Vjerujte, planirate li put u neku od ovih zemalja, nemojte propusititi ove prizore.

Naslovna je fotografija iz Tajlanda, a na njoj se nalazi slavni Bijeli hram ili Wat Rong Khun čija je gradnja započela 1997. godine i trajala cijelo desetljeće. Umjetnik i dizajner Chalermchai Kositpipat odgovoran je za ovo remek-djelo koje trenutno služi kao budistički hram i popularno mjesto za lokalno stanovništvo i turiste.

Nasir al Molk Mosque, Shiraz, Iran
Nasir al Molk Mosque, Shiraz, Iran

Gradnja prekrasne Nasir al Molk džamije u Iranu započela je davne 1876. godine i završila 12 godina kasnije. No ona nije posebna samo zbog svoje dugotrajne gradnje i detalja koji doista oduzimaju dah, već zbog svojih murala i svjetlosti koja prodire u nju stvarajući dugu unutar savršeno posloženih šarenih komadića keramike.

Parliament Building, Budimpešta, Mađarska
Parliament Building, Budimpešta, Mađarska

Ako do sada još niste posjetili glavni grad naših dragih susjeda Mađara, krajnje je vrijeme da to učinite i posjetite najveću i najvišu zgradu u  BudimpeštiMađarski parlament. To je jedna od najstarijih pravnih zgrada u Europi i najpoznatija znamenitost u Mađarskoj. U našoj galeriji pogledajte ostala arhitektonska remek djela koja možete naći diljem svijeta.