5 načina za stvaranje udobnog doma

| Living |

Pixabay

Što treba imati na umu kada je u pitanju adaptacija ili izgradnja savršene kuće?

Najveći broj kuća i stanova se renovira iz funkcionalnih i energetskih razloga, ali postoje i druge podjednako važne prednosti na koje se treba fokusirati u adaptaciji i izgradnji projekata – kao što su zdravlje, blagostanje i udobnost.

Pravilno pozicioniranje prozora je od ključnog značaja za svjež zrak

Nitko ne može živjeti bez svježeg zraka – a isto vrijedi i za vaš dom. Često ne možemo osjetiti zagađivače zraka u našem domu, ali oni utječu na naše zdravlje i blagostanje. Zato bi nam naša kuća trebala pružiti zaštitu od skrivenih zagađivača koji se oslobađaju dok kuhamo, ili koji se nalaze u građevinskom materijalu i namještaju. Pravilnim pozicioniranjem vaših prozora možete uživati u prednostima prirodne ventilacije koja će veoma brzo poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru vašeg doma.

Prava količina dnevne svjetlosti u pravom trenutku

Buđenje s prirodnim jutarnjim svjetlom, dosta dnevne svjetlosti tijekom dana i mrak noću su od ključnog značaja za naše zdravlje i udobnost. Svjetlost i tama su ključni elementi koji održavaju sklad našeg unutrašnjeg sata i sinkroniziraju dnevni ritam. Dakle, ulaganje u prozore i rolete se može višestruko isplatiti.

Dovedite prirodu u vaš dom

Živjeti u bliskom kontaktu s prirodom poboljšava raspoloženje, stvara bolje zdravlje i smanjuje stres, zbog čega je potrebno donijeti prirodu u našu kuću. Prilikom izgradnje kuće, vrijedno je razmatranje bar jednog otvorenog ili poluotvorenog prostora – kao što su terasa, balkon ili vrt. Druga opcija je da se uvjerite da vam stambeni prostor pruža predivan pogled na nebo i okruženje.

Oslobodite vaš dom stresne buke

Osim toga što su izvor iritacije, neželjeni zvukovi, kao što je promet, mogu izazvati stres i imaju direktan negativan utjecaj na naše blagostanje. Vanjsku buku glasnih susjeda i unutrašnju buku od grijanja/hlađenja i ventilacije, zbog toga treba svesti na minimum. Noću su čak i niži nivo i buke neophodni.

Preuzmite kontrolu nad temperaturom u svom domu

Jedan od najvažnijih faktora za naš unutrašnji komfor je izbjegavanje neugodne temperature u prostoriji. Provodimo 90% našeg vremena u zatvorenom prostoru pa je od izuzetne važnosti da temperature u zatvorenom prate isti ritam kao i one na otvorenom koje tijekom dana rastu, a tijekom noći se spuštaju. Naša tijela su stvorena pratiti ritam vanjske temperature, a tako ćemo automatski postići ono što osjećamo da je za nas najbolja unutrašnja temperatura.