Znate li što su i uz kakvu su tradiciju povezani Christmas crackersi?

| Lifestyle |

Christmas crackers

Sigurno ste do sada tu i tamo u kojem dućanu ili online trgovini naišli na Christmas cracerse koji izgledom podsjećaju na velike papirnate bombone, ali niste znali cijelu priču i tradiciju oko njih. Oni su naime vrlo zabavna i jako lijepa blagdanska tradicija diljem svijeta, odnosnodio su britanske, irske, kanadske i australske božićne tradicije.

Christmas crackers

Mogli bismo ih prevesti kao božićni prskavci. Radi se o velikim smotuljcima napravljenim od papira i na krajevima stisnutim ukrasnim vrpcama tako da izgledaju poput velikih bombona. Prskavci se postavljaju na blagdanski stol, ispred svakog gosta, prije početka ručka ili večere, svi uzmu ove male poklončiće u jednu, recimo desnu ruku, prekriže ruke, drugi kraj primi osoba do vas i vuče. Uz zvuk pucanja, cracker se rasprsne i otkrije mali dar koji ostane na jednoj strani tako da svaki gost može osvojiti jedan ili dva poklona ili otići kući praznih ruku. U njemu se najčešće osim malog poklona, nalazi i kruna od papira za svakog gosta ili pak papirići na kojima pišu vicevi ili prigodne poruke. 

Christmas crackers

Inače njihova tradicija potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva gdje ih je negdje između 1845. i 1850. godine osmislio trgovac slatkišima inspiriran poznatom francuskom tuljac ambalažom za ušećerene bademe te je u njih dodao male porukice i zagonetke no nisu dobro prodavale te ih je ponovo lansirao deset godina poslije. U međuvremenu je kupio patent za papirnate prskavce od lokalne prodavaonice vatrometom.

Christmas crackers

Danas možete kupiti široku lepezu ovih zabavnih prskavaca – najjeftinije varijante sa simboličnim sitnicama i glupostima, one poznatijih brendova sa zgodnim poklončićima i malim putnim pakiranjima, do onih skroz luksuznih. Isto tako dolaze u raznim varijantama ,uzorcima i dizajnima.

Nažalost kod nas se baš i ne prodaju, ali se mogu tu i tamo pronaći u nekim većim međunarodnim trgovačkim lancima, na aerodromu u duty free shopu ili se pak mogu naručiti online.