Znate li da ovo utječe na djetetovu sklonost debljanju?

| Lifestyle |

Svi znamo da je djecu smjestiti navečer u krevet uvijek u isto vrijeme proces koji je nemjerljivo lakše izgovoriti nego učiniti. Međutim, novo istraživanje s Ohio State Universityja i koledža za javno zdravstvo, sugerira da ran i konzistentan odlazak na spavanje može činiti veliku razliku između zdravog života i kasnije pretilosti u životu.

Studija, koja je objavljena u časopisu Pediatrics, zabilježila je navike spavanja čak 977 zdrave predškolske djece u dobi od 3 do 5 godina kako bi proučavali rani odgoj i razvoj mladih. Djeca su podijeljena u tri skupine: jedna trećina otišla je u krevet u 20 sati ili ranije; druga trećina između 20 i 21 sat, a treća trećina je otišla u krevet poslije 21 sat.

Nakon 10 godina, kada su mladi ispitanici dostigli dob od 13 do 15 godina, istraživači su otkrili da su oni s najranijim odlascima u krevet, odnosno oni koji su išli spavati u 20 sati ili ranije, daleko rjeđe pretili kao tinejdžeri. S druge strane, 16% djece u skupini koja je išla spavati između 20 i 21 sat bilo je pretilo, u usporedbi s 23% onih koji su išli spavati nakon 21 sat.

"Za roditelje, ova studija pojačava važnost uspostavljanja rutine spavanja", rekla je Sarah Anderson, doktorica i vodeća autorica studije. Iako postoje i mnogi drugi faktori u igri kada je u pitanju kasnija pretilost, ova studija prva pratiti učinke koje čini kasniji odlazak u krevet na djecu predškolske dobi djece pa sve do 10 godina kasnije.