"Zdravi" savjeti u koje morate prestati vjerovati

| Lifestyle |

U našoj kulturi koja je postala opsjednuta zdravim načinom života, neke dijete i savjeti su postali toliko sveprisutni da se u njih slijepo vjeruje te ih se prihvaća kao činjenicu. Imajte na umu da je to onaj isti način razmišljanja koji nas je doveo do vjerovanja da su nisko kalorične žitarice zdrave za nas - sve dok nismo otkrili enormnu količinu šećera u njima.

Dok je taj mit porijeklom iz 90-ih i ranih 2000-ih, uvijek trebamo sumnjati u zdravstvene savjete koji stižu do nas, osobito s obzirom na subjektivnu prirodu razvoja zdravstva i wellness prostora. Glamour Health nedavno je predstavio najgore i najutjecajnije zdravstvene savjete su ikad čuli. Danas vam predstavljamo tri najveća iznenađenja s popisa "zdravih" savjeta:

Dijeta koja uključuje namirnice s visiokom razinom masnoće, ali niskom razinom ugljikohidrata, će poboljšati tjelovježbu.

Zbog popularnosti Atkinsonove dijete, ugljikohidrati su označeni kao đavoljev proizvod još od 2000-ih. Sportaši su posebno pogođeni time te ih se upućivalo na izbjegavanje ugljikohidrata i nagomilavanja masti prije treninga. "Ugljikohidrati su najvažnije gorivo za vrijeme visoko-intenzitetnog vježbanja te postoje bezbrojne studije koje to dokazuju", rekla je registrirana dijetetičarka Edwina Clark za Glamour. "Smanjenje ugljikohidrata može funkcionirati kod nekih sportaša tijekom treninga izdržljivosti, ali to nije nešto što "obični" ljudi trebaju raditi, pogotovo bez vodstva trenera."

Konzumacija soje može dovesti do raka dojke.

Veoma dobro poznata vijest unutar zdravstvene zajednice jest da konzumacija soje može dovesti do raka dojke zbog fitoestrogenima iz namirnica kao što su tofu i tempeh. No, kako Glamour ističe, samo neki oblici raka dojke vezani su uz estrogen pa tako soja "neće imati gotovo nikakav učinak", kaže Clark. To osobito vrijedi ako konzumiratie jednu ili dvije porcije soje dnevno.

Kako biste izgubili težinu, morate sagoriti više kalorija nego što ih konzumirate.

Ovaj savjet obuhvaća gotovo svaku dijetu danas, no nedavno je dokazano da brojanje kalorija zapravo ne čini ništa na gubljenju težine. Kalorijska vrijednost na deklaraciji nije jednaka kalorijskoj vrijednosti hrane nakon što je unesena u naše tijelo. Štoviše, rezanje kalorija često može dovesti do nezdravih ciklusa mršavljenja i debljanja, jer vaše tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak kalorija.