Zašto žene vole tračati?

| Lifestyle |

Instagram/ @martalozanop

Mislili smo da je tračanje bezazlen "sport" kojem pribjegavamo kako bismo potratili vrijeme.

No, sa Sveučilišta u Floridi stiže upozoravajući zaključak, barem kad je u pitanju žensko ogovaranje - pripadnice nježnijeg spola to čine da bi uklonile potencijalnu konkurenciju.

Istraživanje je pokazalo da odrasle žene koriste iste tehnike kao i tinejdžerice u želji da unište nečiji ugled. Više studija potvrdilo je istu stvar - žene su sklonije širiti negativne informacije o drugim ženama koje smatraju prijetnjom. Izravnu prijetnju predstavljaju žene koje pokušavaju ukrasti partnera, neizravnu nevine, ali fizički atraktivne ili provokativno obučene dame.

Stručnjaci ovo objašnjavaju evolucijskim razlozima. Žena je nekad morala privući i zadržati kvalitetnog muškarca jer je od njega ovisila budućnost obitelji. Sada, s obrazovanjem, emancipacijom i nezavisnošću žena, to više nije toliko važno, ali i dalje je mnogo lakše ako pokraj sebe ima kvalitetnog partnera pa se stari "običaj" zadržao.

Stručnjaci upozoravaju da tračanje nije naivno, posebice u doba društvenih mreža kad je lako narušiti nečiji ugled  jer se vijesti brzo šire pa i oni koje uopće ne poznajemo stvaraju neko mišljenje o nama. Posljedice mogu biti ozbiljne jer ljudi prijatelje, suradnike i romantične partnere često biraju prema reputaciji, a žene s narušenim ugledom izgledaju manje moralno, pouzdano i poželjno.