Zašto vaš pas pretjeruje s lajanjem?

| Lifestyle |

 

Činjenica je da ne možete očekivati od svog psa da nikad ne laje, ali pretjerano lajanje nije dobro, kažu veterinari i napominju da postoji ozbiljan razlog zašto to rade.

Kada primijetite da vaš ljubimac prečesto laje, trebali biste potražiti mišljenje veterinara, ali do tada obratite pažnju na nekoliko mogućih uzroka. Kada druga životinja ili osoba dođe na njihov teritorij, imaju potrebu zaštititi ga, a to rade lajanjem. Što je stranac bliže, to će vaš pas više i glasnije lajati.

U ovom slučaju, najbolje bi bilo skloniti ga kada znate da vam dolazi poštar, dostavljač ili neka osoba koju vaš pas nikad prije nije vidio. Također, ponekad laju na neki zvuk koji ih plaši.

Kada ostanu sami kod kuće malo duže, psi također počnu lajati. Razlog je vrlo jednostavan, dosadno im je i to ih čini nervoznim i nesretnim. To je također povezano i s anksioznošću i samoćom. Osim toga, i kada vas pozdravljaju, druge pse ili vaše goste, to moraju učiniti lajanjem. Jednostavno, to je njihov način komuniciranja.

Vi biste ih trebali od malena učiti da ne trebaju lajati na svakog i da moraju imati neki red. Ako želite smanjiti pretjerano lajanje, nikad nemojte vikati na svog ljubimca. Samo ćete izgubiti energiju i živce, a oni neće prestati. Najbolje je da im se mirno približite i mirno s njima komunicirate. Psi mogu razumjeti i naučiti neke kratke riječi i njihovo značenje poput ''stani', ''ne'', ''dođi'' i slično.