Zašto trebate isključiti uobičajeni zvuk alarma?

| Lifestyle |

Instagram/@joandkemp

Australski istraživači kažu da vrsta alarma koju koristite može utjecati na to koliko se lako probudite. Više "oštrih" tonova može učiniti da se osjećate umornijim. S druge strane, prema njihovom istraživanju, melodija alarma koji izaberete može vam pomoći da se probudite odmornijima.

Ovo istraživanje bi potencijalno moglo pomoći ljudima u mnogim zanimanjima, kao što su hitne službe i piloti aviokompanija. To bi također moglo pomoći prosječnoj osobi koja se mora brzo probuditi i biti na oprezu. Jeste li jedan od onih ljudi koji jednostavno ne mogu da se pokrenu kada ih alarm probudi?

U studiji, koja je objavljena u časopisu PLoS One, uključeno je 50 ljudi. Svaka osoba dobila je upitnik koji je anonimno mogla ispuniti kod kuće.

Ispitanici su dobili pitanja o vrsti zvuka koji bi željeli da ih budi, kako su se osjećali zbog tog zvuka i koliko su se odmorno osjećali nakon buđenja.

Vodeći autor Stuart McFarlane, doktorski istraživač na Sveučilištu RMIT, rekao je da je njegov tim otkrio da su zvukovi alarma za koje se smatra da su "melodični" povezani s ljudima koji su se osjećali odmornije.

McFarlane je teoretizirao da možda uspon i pad nota u alarmu pomaže usmjeriti pažnju našeg mozga. Dok, s druge strane, monotoniji alarm "bip biep" mogao bi podići anksioznost i zbunjenost.